De regering bereidt een wet voor over een basisbankdienst voor bedrijven. Die is geschreven op maat van de diamanthandel.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft een wetsontwerp klaar dat de banken verplicht zaken te doen met bedrijven uit de diamanthandel. De voorgestelde maatregel betreft de invoering van een basisbankdienst voor bedrijven, zoals die al sinds 2003 bestaat voor particulieren. Hij komt er vooral onder druk van de diamantsector.

Sinds het opdoeken eind 2014 door KBC van de Antwerpse Diamantbank vinden diamantbedrijven in ons land moeilijk een bank voor hun financiële verrichtingen. Volgens het Antwerp World Diamond Centre, de sectorfederatie, is dat een hoofdreden waarom diamantbedrijven uit Antwerpen vertrekken en een hinderpaal om nieuwe bedrijven aan te trekken. De diamanthandel heeft het probleem aangekaart bij de banken, zonder veel resultaat.

Courante verrichtingen

Peeters voert nu de forcing. Volgens zijn wetsontwerp zijn banken verplicht rekeningen in euro of dollar te openen voor bedrijven die dat vragen en moeten ze courante verrichtingen voor hen doen, zoals betalingen, geldtransfers en het aanvaarden van stortingen. Ze mogen alleen weigeren als de transactie in strijd is met de wet tegen het witwassen of dient om terrorisme te financieren.

Bij de bankiers klinkt gemor. De diamantsector heeft geen te beste reputatie. Heel wat diamantbedrijven zijn weinig transparant. De sector kwam de voorbije jaren herhaaldelijk in het nieuws met schandalen over gesjoemel en fiscale fraude.

Een onderneming moet kunnen bankieren“, luidt het in de bankwereld. “Maar wij moeten inzake fraude- en witwasrisico’s de strenge regels respecteren die onder meer Europa ons oplegt. Hier staan die twee bekommernissen diametraal tegenover elkaar.

Risico

De banken willen zelf kunnen beslissen in welke sectoren en met welke bedrijven ze werken, en met welke niet. Ze zijn erg beducht voor de risico’s die diamantbedrijven voor een bank inhouden. De antiwitwascel, door Peeters om advies gevraagd, heeft bedenkingen bij het wetsontwerp. De Nationale Bank moet zich er als toezichthouder op de banken eveneens over uitspreken.

Belfius vermeldt op zijn website dat het geen klanten aanvaardt die actief zijn in de diamantsector of op het domein van oorlogswapens. KBC liet vorig jaar weten geen zaken meer te willen doen met casino’s. Ook horecazaken botsen al eens op een weigering.

Een basisbankdienst voor ondernemingen bestaat in weinig landen. Frankrijk kent die wel. Daar moeten bedrijven hun verzoek richten aan de Banque de France, die hun dossier beoordeelt en hen dan een bank toewijst.

Bron: De Tijd van 15 maart 2018