Alrosa staat op het punt om de overname van diamantfabrikant Kristall, een deal van 29 miljoen dollar, in oktober af te ronden, na goedkeuring van de raad van toezicht.

Alrosa verwacht dat de 1,89 miljard roebel overeenkomst aan het eind van de maand wordt ondertekend, met een concreet plan voor de integratie van de fabrikant in het bedrijf dat tegen het eind van het jaar moet zijn afgerond, aldus Alrosa.

Kristall is de toonaangevende producent van gepolijste diamanten in Rusland en Europa, die jaarlijks meer dan 200.000 karaat ruwe diamant verwerkt. Terwijl Alrosa al een productie-eenheid runt, is de overname van Kristall gepland om haar aandeel in de gepolijste productiemarkt uit te breiden van 20% naar 70%.

Ondanks het feit dat Alrosa momenteel een belangrijke leverancier is van ruwe diamanten aan Kristall, is het slechts goed voor 0,5% van de omzet van Alrosa’s ruwe diamanten,” alduss Alexey Philippovskiy, Alrosa’s plaatsvervangend CEO. “De transactiewaarde is minder dan 1% van de netto activa van Alrosa en volgens onze schattingen zal de aankoopprijs niet hoger liggen dan de netto activa van Kristall op de datum van de transactie.

Vorig jaar produceerde Kristall 105.700 karaat geslepen diamanten, met een verkoop van 111.700 karaat. Het meldde een omzet van 12,8 miljard roebel (199,1 miljoen dollar) en een winst van 40,7 miljoen roebel (633.040 dollar). Het bedrijf exploiteert ook een juwelenentiteit en een bedrijf dat werktuigen en materiaal voor de diamantindustrie produceert.

Kristall Smolensk is een Russische luxe juwelier, met hoofdkantoor in Smolensk, Rusland. Kristall Production Corporation werd in 1963 opgericht voor de ontwikkeling van de diamantslijpindustrie in Rusland. Het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste fabrikant van geslepen diamanten in Europa en een van de belangrijkste diamantcentra ter wereld. Kristall Smolensk diamanten is een zichthouder van twee prestigieuze ruw leveranciers in de wereld, De Beers en Alrosa.

Kristall is gespecialiseerd in de productie van geslepen diamanten van de premium categorie, de zogenaamde “Russian Make Diamonds”. Naast de traditionele ronde briljanten produceert Kristall alle gangbare vormen, maar ook exclusief en op maat gemaakt.