Na een halve eeuw in de diamanthandel is Sylvain Goldberg aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven begonnen:

Na de vrijspraak ten gunste van mijn bedrijf in 2017 besloot ik om de diamantwereld voorgoed te verlaten en me te wijden aan twee van mijn passies, de historische film en het verdedigen van vrouwenrechten in de regio’s van de wereld waar ze onderdrukt worden. Heden ben ik geen diamantair meer.

Sylvain Goldberg vervolgt: “Ik ben nog steeds getraumatiseerd door de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en ik ben altijd alert geweest op de terugkeer van het antisemitisme in bepaalde Europese landen. De bruine pest is nooit ver weg, als we niet oppassen. Mijn hele leven heb ik veel gelezen over de Shoah en ik wilde mijn bijdrage leveren aan de herinneringsplicht. Dit heeft me ertoe gebracht om films en korte films over dit onderwerp te ondersteunen. Ik heb ook een ambitieus filmproject over dit onderwerp in de pijplijn, waarover ik later meer zal vertellen.”

Sylvain gaat verder: “Ik steun ook organisaties in verschillende landen die als doel hebben vrouwen toegang te geven tot onderwijs, de arbeidsmarkt en het recht op een echtscheiding, allemaal fundamentele rechten in mijn ogen. Het is een dagelijkse strijd, want bepaalde regio’s op onze aardbol lijken terug te glijden naar obscurantisme en fanatisme. Ik denk dat het essentieel is om actie te ondernemen, om vrouwen te helpen emanciperen, en dat is een prioriteit voor mij.

Sylvain Goldberg besluit: “Ik ben dus al een paar jaar geen diamantair meer, een beroep waar ik veel van geleerd heb, maar op mijn leeftijd zijn mijn prioriteiten veranderd, de wereld is ook veranderd, en ik wil nu een verschil maken op de hierboven genoemde gebieden, die mij na aan het hart liggen.