Hoor en zie je dagelijks nieuws over de situatie in Gaza? Enig idee hoe het allemaal begon? Nog niet? Dan ben je hier op de juiste plek, want ik ga je even bijpraten.

In 2005 nam Israël een moedige en historische beslissing. Ze besloten zich volledig terug te trekken uit Gaza, een gebied dat jarenlang onder hun controle stond.

Het was niet zomaar een symbolische daad; ze pakten letterlijk hun spullen, ontmantelden hun gemeenschappen en verwijderden elke militaire post. Stel je voor, straten die ooit werden bewaakt door soldaten, werden plotseling leeg en stil.

De bedoeling was dat de Palestijnse Autoriteit (PA) deze leemte zou opvullen en de volledige controle over het gebied zou overnemen. Dit was een kans voor de PA om te laten zien dat ze een stabiel en vredig bestuur konden voeren. Op papier leek dit een grote stap richting vrede en mogelijk een tweestatenoplossing. Het was een tijd van hoop en verwachting. Echter, zoals we weten, nam het verhaal al snel een andere wending.

In 2006 wint Hamas de verkiezingen in Gaza

Maar hou je vast, want nu komt de echte wending. In januari 2006 vonden de Palestijnse parlementsverkiezingen plaats. Tegen de verwachtingen van velen in won Hamas, een organisatie die eerder berucht was vanwege zijn militante houding dan gevierd om vredesinitiatieven. Deze overwinning zorgde voor nogal wat opschudding in de internationale arena.

De grote spelers op het wereldtoneel – de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie – kwamen bijeen en stelden een ultimatum aan de pas gekozen Hamas-regering. Ze hadden drie duidelijke eisen:

  1. Erken het bestaansrecht van Israël
  2. Stop met alle terroristische activiteiten, en
  3. Houd je aan alle overeenkomsten die in het verleden met andere partijen zijn gesloten.

Je zou denken dat dit redelijke voorwaarden waren, vooral als je bedenkt dat buitenlandse hulp aan de Palestijnse gebieden hiermee gemoeid was. Maar Hamas, vasthoudend aan hun harde lijn, weigerde deze eisen in te willigen. En wat gebeurde er vervolgens? De kraan van internationale hulp werd dichtgedraaid. Dit liet de regio in een nog precairder situatie achter, met een organisatie aan de macht die niet bereid was tot compromissen op het internationale toneel.

2007: een donkere jaar voor de Gaza

Hoewel Hamas al een politieke overwinning had behaald in de verkiezingen van 2006, waren ze nog niet tevreden. In juni van dat jaar besloten ze hun greep op de macht in Gaza te verstevigen – en ze deden dit met brute kracht.

De overname was verre van vreedzaam. Hamas, vastberaden om elke vorm van oppositie uit te schakelen, voerde een schrikbewind. Tegenstanders, of ze nu echte bedreigingen waren of slechts verdacht werden van afwijkende meningen, werden zonder pardon afgevoerd.

Verhalen van wreedheden vulden de straten: mensen werden op klaarlichte dag geëxecuteerd, soms in het bijzijn van hun familie en geliefden. En in enkele van de meest schokkende incidenten werden mensen van gebouwen gegooid (zo ook vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit), een gruwelijke daad bedoeld om angst te zaaien in het hart van de bevolking.

Deze gewelddadige overname liet een blijvende impact achter op de Gazastrook. De bevolking leefde in constante angst, niet wetende wie het volgende doelwit zou zijn. Voor velen was het duidelijk: dit was geen strijd voor politieke macht, maar een brute onderdrukking door een groep die vastbesloten was om te regeren met ijzeren vuist.

Het handvest van Hamas… “dood alle joden

Hamas is niet zomaar een politieke beweging, een groep activisten en al zker geen ‘bevrijdingsbeweging’. Deze organisatie, opgericht in 1987, heeft een duidelijke missie, zoals vermeld in hun handvest: ze erkennen het bestaansrecht van Israël niet en streven naar de oprichting van een Palestijnse staat die het volledige historische Brits Mandaatgebied Palestina beslaat. Het meest verontrustende aspect van hun handvest is de roep om de dood van alle Joden, wat duidelijk aantoont dat hun conflict met Israël verder gaat dan alleen land en politiek.

Deze harde houding heeft ertoe geleid dat veel landen en internationale instanties Hamas als een terroristische organisatie hebben bestempeld. We hebben het hier over grote spelers zoals de Verenigde Staten, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Japan en uiteraard Israël. Dit zijn geen lichte beschuldigingen en zijn gebaseerd op jaren van gewelddadige acties en aanvallen vanuit Hamas.

Maar wat me nog meer verontrust, is hun invloed op de gewone burgers van Gaza. In plaats van te werken aan welvaart en vooruitgang, gebruikt Hamas zijn macht om de bevolking te manipuleren. Ze houden een strakke controle over wat mensen zeggen en denken. En het wordt nog erger. De indoctrinatie begint al op jonge leeftijd. Via onderwijs en televisieprogramma’s, waarvan velen specifiek gericht zijn op kinderen, verspreiden ze haat en een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het is hartverscheurend om te zien hoe een generatie opgroeit in een omgeving waar haat en intolerantie de boventoon voeren.

En, te midden van deze geopolitieke machtsstrijd is er een groep die het zwaarst wordt getroffen: de gewone burgers van Gaza. Hun leven is gevangen tussen het harde bewind van Hamas en de conflicten die door deze groepering worden geïnitieerd. Het is hartverscheurend om te realiseren dat deze onschuldige mensen vaak worden gebruikt als menselijke schilden door Hamas, vooral wanneer het een conflict met Israël uitlokt door middel van terroristische aanvallen. Deze burgers, die streven naar een normaal leven zoals wij allemaal, worden geconfronteerd met onvoorstelbare uitdagingen en lijden dagelijks onder de gevolgen van keuzes waar ze zelf geen deel aan hebben. Ons medeleven gaat uit naar hen, en we moeten ons bewust zijn van hun situatie wanneer we praten over het conflict in de regio.

Het Palestijnse Volk is niet Hamas, en Hamas vertegenwoordigt niet het Palestijnse Volk

Je vraagt je misschien af waarom ik je dit allemaal vertel en waarom je erdoorheen zou moeten lezen. Nou, het is simpel. Kennis is macht. En met deze kennis kun je beter begrijpen hoe complexe geopolitieke situaties zich ontvouwen.

Israël, een land dat al decennia lang bestaat in een regio vol spanningen, heeft altijd geprobeerd een democratische en vreedzame koers te varen. Ze streven naar een samenleving waar mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en democratie centraal staan.

Aan de andere kant hebben de mensen in Gaza te lijden onder de invloed van Hamas, een groep die, in plaats van het welzijn van haar burgers voorop te stellen, zich meer richt op haar eigen politieke agenda. Dit heeft geleid tot een situatie waarin de gewone burgers de hoogste prijs betalen.

Dus als je maar één ding onthoudt van alles wat ik heb gedeeld, laat het dan dit zijn: het is cruciaal om te begrijpen dat het Palestijnse volk en groeperingen zoals Hamas niet hetzelfde zijn. Het Palestijnse volk heeft recht op vrede, veiligheid en welvaart, net als elk ander volk.

Maar groeperingen zoals Hamas maken deze doelen moeilijk te bereiken. We moeten ons samen inzetten voor een wereld waarin vrede en samenwerking de boventoon voeren en ons distantiëren van extremistische ideologieën die verdere haat en verdeeldheid zaaien.