Afbeelding: Constellation 1 diamant – Nemesis International

Nemesis International onthulde een 313-karaats diamant die is gecertificeerd als de grootste D-kleur geslepen steen uit de geschiedenis.

De smaragdvormige diamant met een VVS1 zuiverheid, die als Constellation 1 bekend is, is één van de acht stenen die deel uitmaken van een collectie die gemaakt is van de 813-karaats Constellation ruw, die Nemesis in samenwerking met de Zwitserse juwelier de Grisogono in 2016 kocht voor $63,1 miljoen. Met een aankoopprijs van 77.613 dollar per karaat is deze steen nog steeds de duurste ruwe diamant die ooit werd verkocht.

Tom Moses, executive vice president en chief laboratory and research officer bij het Gemological Institute of America (GIA), bevestigde dat de steen de grootste geklasseerde D-kleurige diamant is.

Nemesis heeft echter geen directe plannen om deze diamant te verkopen. CEO Konema Mwenenge vertelde hierover: “We willen dit tonen als het waarlijke kunstwerk dat het eigenlijk is. Diamanten zijn niet zomaar een handelswaar en deze steen is onmogelijk te waarderen. We zijn gericht op het opbouwen van zijn nalatenschap.

Het bedrijf overweegt een roadshow om de collectie over de hele wereld te tonen in musea en via andere platforms. “We willen ze als gezin uit dezelfde ruwe omgeving tonen“, voegde Mwenenge eraan toe. De acht stenen variëren in grootte en vorm, en variëren in helderheid van flawless tot inwendig flawless en VVS. De op een na grootste steen in de familie is een 102-karaats diamant.

De diamanten zullen voorlopig ook in hun volledige geslepen vorm worden gepresenteerd, maar zullen uiteindelijk in sieraden worden gemonteerd. Dat staat in contrast met het laatste grote project van het bedrijf, de Art of de Grisogono, een smaragdgeslepen, 163-karaats, D-flawless diamant, gesneden en geslepen in New York vanuit een 404-karaats ruwe diamant. Dat stuk werd voor 33,7 miljoen dollar op een Christie’s-veiling verkocht als een halsketting die ook in een armband kon worden omgezet.

D voor Dubai

De evaluatie, het in kaart brengen en het slijpen van de Constellation collectie duurde meer dan 18 maanden. De belangrijkste bewerking werd uitgevoerd door Almas Diamond Services, een zusterbedrijf van Nemesis International, gevestigd in de Almas Towers van het Dubai Multi Commodities Centre. Het bedrijf behaalde een recuperatiepercentage van 57%, aldus Mwenenge, wat wijst op het gewicht van het uiteindelijke geslepen product ten opzichte van het ruwe materiaal.

Mwenenge benadrukte dat Dubai centraal staat in de tocht van de Constellation 1. Nemesis gebruikte de Dubai Diamond Conference twee jaar geleden als platform voor de onthulling van de Constellation, en koos dit jaar voor de evenementenlocatie om de geslepen steen te onthullen.

We willen dit promoten als een gezamenlijk succes met Dubai“, aldus Mwenenge. “Wie had vijf jaar geleden gedacht dat de grootste D-kleurige diamant uit de geschiedenis in Dubai geproduceerd zou worden?