De National Retail Federation (NRF) voorspelt een sterke stijging van de Amerikaanse eindejaarsverkoop, aangezien een gezonde economie op korte termijn de tariefvrees compenseert.

Verwacht wordt dat de detailhandelsverkopen in november en december met 3,8% tot 4,2% zullen stijgen op jaarbasis, voor een totaal van tussen de 727,9 en 730,7 miljard dollar, aldus de organisatie. De gemiddelde stijging in de afgelopen vijf jaar was 3,7%.

Er is een duidelijk economisch onbehagen, maar uit de huidige economische gegevens en de recente dynamiek van de economie blijkt dat we een veel sterkere eindejaarsverkoop kunnen verwachten dan vorig jaar“, aldus Jack Kleinhenz, hoofdeconoom van de NRF vorige week. “De groei van de werkgelegenheid en de hogere lonen betekenen dat er meer geld in de portemonnee van gezinnen zit, dus we zien zowel de bereidheid als het vermogen om tijdens deze eindejaarsperiode te spenderen.

De NRF is er echter niet zeker van hoe de handelsoorlog en de importtarieven de totale inkoop zullen beïnvloeden.

Retailers gebruiken een groot aantal verzachtende maatregelen om de gevolgen voor de consument te beperken, en de gevolgen zullen uiteindelijk per bedrijf en product variëren“, legt de NRF uit.

Ongeveer 79% van de consumenten die in september werd ondervraagd, gaf aan dat de importtarieven de prijzen zouden doen stijgen, waarbij zij opmerkten dat dit van invloed zou kunnen zijn op hun manier van winkelen. De detailhandelaren zijn echter van mening dat de stabiele economie de verkoop zal helpen stimuleren.

De Amerikaanse economie blijft groeien en de consumentenbestedingen zijn nog steeds de belangrijkste motor achter die groei“, aldus Matthew Shay, CEO van NRF, vorige week. “De consumenten zijn er financieel goed aan toe en retailers verwachten een sterk eindejaarsverkoop.”

De NRF voorspelt dat de online en andere niet-winkelverkopen met 11% tot 14% zullen stijgen tot tussen de $162,6 en $166,9 miljard.