De Federatie van Belgische Beurzen voor Diamant heeft een verbod ingesteld op de labo-gekweekte verkoop in de vier Antwerpse handelshallen.

Hoewel de handel in synthetische diamanten in Antwerpen nog steeds een uitzondering is, heeft de koepelgroep vorige maand actie ondernomen omdat ze de beurzen ziet als promotoren van natuurlijke diamanten, aldus Willy Rotti, voorzitter van de Federatie van Belgische Beurzen voor Diamant. Lab-gekweekte diamanten zullen nog steeds worden toegestaan in de kantoren van bedrijven, waar de meeste transacties plaatsvinden.

Er was (voorheen) geen formeel voorschrift dat de handel in lab-gekweekte diamanten in de beurs was toegestaan of verboden, dus we hebben het heel duidelijk gemaakt: geen handel in lab-gekweekte diamanten in de handelshal,” vertelde Rotti deze week. “Voordien was er voor zover we weten, nooit sprake van handel in lab-gekweekte in de beurs, maar we hebben het [als] een aankondiging gedaan om het heel duidelijk te maken aan de leden.

De Federatie van Belgische Beurzen voor Diamant plaatste op 19 september berichten in de beurzen om de leden te informeren en is van plan om degenen die zich niet aan de regels houden te berispen. “We hebben geen precedent, maar ik neem aan dat er een boete en een sanctie voor een bepaalde tijd zal zijn,” voegde Rotti eraan toe.

Antwerpen heeft vier diamantbeurzen: De Antwerpse diamantbeurs, de Antwerpsche Diamantkring (voor de ruwhandel), de Antwerpse Diamantclub en de Vrije Diamanthandel. De Federatie van Belgische Diamantbeurzen kan namens deze beurzen beslissingen nemen, aangezien er vertegenwoordigers van al deze groepen in het bestuur van de Federatie van Belgische Beurzen voor Diamant zitting hebben.

De Antwerpse beurzen hebben leden die zowel in labo- als natuurdiamanten handelen, maar geen enkele die louter synthetisch verhandelen. Het toelaten van dergelijke bedrijven in de toekomst zou de beurzen helpen om de controle over de markt te behouden, aangezien zij de macht zouden hebben om diegenen te straffen die onder valse voorwendselen verkopen, aldus Rotti. Het zou echter ook een vreemde situatie creëren waarin er leden zijn die geen zaken kunnen doen in de tradingzalen, merkte hij op, hoewel ze wel toegang zouden hebben tot de kantoren en andere voordelen.

Beurzen over de hele wereld hebben gedebatteerd over hoe om te gaan met bedrijven die lab-gekweekte producten willen verkopen. De Beurs van de Diamant Bharat (BDB) in Mumbai overweegt het opheffen van zijn verbod op synthetische materialen. Het Natural Diamond Monitoring Committee van India evalueert momenteel hoe de verandering te reguleren en de segregatie te verzekeren, vertelde de Anoop Mehta, voorzitter van BDB.

“Wij zullen niets overwegen tenzij wij werkelijk duidelijk over de richtlijnen en de regels zijn, omdat wij geen slechte reputatie voor de branche willen krijgen,” aangehaalde Mehta.

De Israel Diamond Exchange heeft besprekingen over de sector dit jaar gehouden. In mei was de Dubai Diamond Exchange gastheer van de eerste aanbesteding van ruwe synthetische diamanten die plaatsvond bij een lid van de World Federation of Diamond Bourses (WFDB). De WFDB geeft haar leden de onafhankelijkheid om zelf over deze kwesties te beslissen, aldus de toenmalige voorzitter, Ernie Blom.

In januari 2017 heeft de Federatie van Belgische Diamantbeurzen de regels van de WFDB aangenomen die duidelijke beschrijvingen op facturen en nota’s voorschrijven, en heeft de Federatie van Belgische Diamantbeurzen ermee ingestemd om disciplinaire maatregelen te nemen tegen bedrijven die deze regels niet naleven.