Zes kunststof diamant bedrijven hebben zich aangemeld voor een pilotprogramma dat gericht is op het creëren van een duurzaamheidsnorm voor de sector.

SCS Global Services, een externe auditspecialist, zal de milieu-, sociale en governance-rapporten van bedrijven analyseren, met als doel een onafhankelijke duurzaamheidscertificering voor in het kunststof diamant te ontwikkelen.

Het kristal merk Swarovski en Helzberg Diamonds – beide verkopers van kunststof diamant – zijn onder de deelnemers, zei SCS vorige week. Zij worden vergezeld door vier kunststof kwekers: Green Rocks uit Florida, de in Maryland gebaseerde WD Lab Grown Diamonds, de Indische producent Goldiam en Lusix uit Israël. Een onlangs gelanceerd Standard Review comité bestaande uit kunststof diamant producenten, detailhandelaars, academici en organisaties zonder winstoogmerk zal toezicht houden op het proces.

De Lab Grown Diamond Council (LGDC), die eerder dit jaar is opgericht, heeft SCS ingeschakeld om aan de standaard te werken, nadat de sector kritiek had ondervonden op het feit dat kunststoffen worden afgeschilderd als groene alternatieven voor natuurlijke diamanten. De Amerikaanse Federal Trade Commission schreef in maart een brief aan acht kunststof diamant bedrijven, waarin zij hen waarschuwden tegen het maken van onbewezen milieuclaims zoals “eco-vriendelijk“, “milieubewust” en “duurzaam“.

Het proefprogramma zal feiten helpen bevestigen over de productieactiviteiten van kunststof diamant, merkte Stanley Mathuram, vice-voorzitter van SCS. “De proefaudits markeren een belangrijke stap in het proces van het certificeren van duurzaamheid,” zei hij.

Wie is SCS?

SCS is een internationale leider op het gebied van certificering door derden en de ontwikkeling van normen op het gebied van milieu-, duurzaamheids-, voedselveiligheids- en kwaliteitsclaims. Door middel van audits, certificering, testen, levenscyclusanalyse, training en strategische adviesdiensten helpen ze organisaties hun succesverhalen over duurzaamheid te bevestigen en te communiceren.

Geschiedenis van de kunststof diamant

Door de eeuwen heen zijn er veel pogingen geweest om diamanten te repliceren. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het eerste proces waargenomen om dit met betrouwbare en herhaalbare resultaten te doen. Eerst in Amerika in 1951 en kort daarna in Zweden in 1953. Vanaf dit vroege begin hebben zich technologieën m.b.t. kunststof diamant ontwikkeld. Nu wordt meer dan de helft van de diamanten die voor de industrie worden geproduceerd, in tegenstelling tot de juwelenhandel, op deze manier geproduceerd. Het is waarschijnlijk dat uw diamantboor of ander gereedschap afkomstig is van deze vroege technologieën.

Het heeft veel meer decennia van hard werken gekost om diamanten te produceren die van edelsteen grootte en -kwaliteit zijn. Het was pas in de jaren ’90 dat de allereerste experimenten begonnen om deze grenzen te verleggen naar edelsteen niveaus.