Image: Petra Diamonds

Petra Diamonds zal een speciale tender voor de 20,08-karaats blauwe diamant houden. De steen, een diamant van edelsteenkwaliteit type llb, werd vorige maand ontgonnen in de Cullinan mijn in Zuid-Afrika.

We verwachten dat deze steen een goede prijs opbrengt – we hopen op minstens 13 tot 15 miljoen dollar – ondanks de goed bekende omstandigheden van de ruwmarkt“, schreef Shore Capital’s Yuen Low in een nota van maandag. “Als dit het geval blijkt te zijn, zou het een welkome, significante impuls moeten geven aan de winst van Petra’s boekjaar in 2020.

De investeringsbank Berenberg schatte de ruwe steen op 10 tot 15 miljoen dollar, gebaseerd op de prijzen die Petra Diamonds voor soortgelijke goederen uit Cullinan in 2013 en 2014 heeft behaald. In 2013 verkocht het een 25,50-karaats blauwe diamant voor 663.144 dollar per karaat, terwijl het volgende jaar 862.780 dollar per karaat voor een 29,62-karaats steen van dezelfde kleur werd vergaard.

Het feit dat Petra Diamonds een speciale aanbesteding voor deze diamant houdt, in combinatie met een aantal nieuwe foto’s ervan, geeft aan dat er een aanzienlijke meerwaarde is in de waarde van de steen, en dat er echt potentieel is om deze diamant te verkopen voor een waarde die vergelijkbaar is met die van die andere blauwe stenen,” aldus Berenberg analisten.

De bezichtigingen zullen plaatsvinden op Petra’s diamantmarketing bureaus in Johannesburg van 1 tot 7 november en op het Diamond and Exchange and Export Center vanaf 8 tot 15 november.

Het op de London Stock Exchange genoteerde Petra Diamonds kondigde onlangs een daling van 6 procent van de jaaromzet voor 2019 aan.