De uitvoer van de edelstenen uit de Israëlische diamantindustrie daalde met 22% sinds vorig jaar, waarschijnlijk als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China en de protesten in Hongkong.

Sinds het begin van 2019 heeft de Israëlische diamantindustrie een daling van 22 procent van de export van geslepen diamanten gezien, waarschijnlijk als gevolg van de wereldwijde economische vertraging en internationale handelsproblemen.

De export van stenen in de eerste drie kwartalen van 2019 bedroeg 2,62 miljard dollar, een daling ten opzichte van 3,32 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar, zo meldde de Ynet-nieuwssite, waarbij ze opmerkte dat 2018 een relatief sterk jaar was voor de Israëlische diamantindustrie.

In het derde kwartaal van 2019 is de in- en uitvoer van alle diamanten via Israël met 28% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Wereldwijd maakt de sector een soortgelijke daling door, waarschijnlijk als gevolg van de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China, en vreest de sector dat de protesten in Hongkong en andere internationale bezorgdheden nog zullen toenemen.

Yoram Dvash, voorzitter van de Israel Diamond Exchange, vertelde het Ynet: “Er is een wereldwijde crisis. De overheid moet de branche helpen. Overal helpen mensen omdat ze begrijpen dat er nu problemen zijn. De handelsoorlog met China en de protesten in Hongkong zijn van grote invloed op de Israëlische diamantindustrie. Hongkong is goed voor ongeveer 30 procent van onze export. De regering van Hongkong zei dat in de afgelopen tijd de sector die het meest beschadigd is, de juwelenindustrie is geweest“.

Hong Kong sieradenketens verkopen miljarden dollars aan goederen per jaar, meestal aan de midden-en hogere klasse Chinezen op zoek naar goedkopere deals dan wat ze kunnen vinden op het vasteland van China,” zei Dvash.

Op dit moment geeft de Chinese regering geen visa aan Chinezen om naar Hongkong te gaan om druk uit te oefenen op zakenmensen daar en de economie te schaden. Het verlamt de nummer 2 diamantmarkt in de wereld,” zei Dvash.

Een andere ambtenaar van de diamantbeurs vertelde Ynet dat een kredietcrisis waarbij verschillende grote Indische diamantbedrijven betrokken waren, een impact had gehad op de wereldwijde industrie.

De globale discussie rond conflictdiamanten en een verminderende belangstelling voor de stenen onder de jongere generatie speelden ook een rol in de daling van de Israëlische diamantindustrie, zei hij.