Afbeelding: WDC-voorzitter Edward Asscher – World Diamond Council

De World Diamond Council (WDC) heeft zijn System of Warranties (SoW), het systeem dat de bekende stempel op de meeste diamantfacturen bevestigt dat de bijbehorende stenen conflictvrij zijn, ingrijpend herzien.

Terwijl de oorspronkelijke garanties soms werden bekritiseerd als een formaliteit, vereist het nieuwe systeem van de handelaars dat zij zich verbinden tot een lange lijst van beginselen voordat zij van de garanties gebruik mogen maken.

In de oorspronkelijke garantie stond dat de diamanten waren “aangekocht bij legitieme bronnen die niet betrokken zijn bij de financiering van conflicten en in overeenstemming met de resoluties van de Verenigde Naties“.

De nieuwe garantie, die drie jaar in de maak is, zegt ook dat de handelaar “garandeert dat deze diamanten conflictvrij zijn“, maar hij bevestigt ook “dat hij zich houdt aan de richtlijnen van de WDC SoW“.

De SoW-richtlijnen betekenen de grootste verandering ten opzichte van het oorspronkelijke garantiesysteem. Om het nieuwe SoW-stempel op een factuur te kunnen gebruiken, moeten gebruikers een online zelfbeoordelingsproces doorlopen op de nieuwe website over het systeem van garanties van de World Diamond Council.

In het kader van dat proces moeten zij zich ertoe verbinden zich te houden aan de richtlijnen van de Verenigde Naties inzake bedrijfsleven en mensenrechten, de verklaring van de Internationale Arbeidsorganisatie inzake fundamentele beginselen en rechten op het werk, het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie en de relevante richtlijnen tegen het witwassen van geld, met inbegrip van de richtlijnen van de Financial Action Task Force inzake het witwassen van geld voor handelaren in edelmetalen en edelstenen.

Als dat veel lijkt om te verwerken, zegt WDC-voorzitter Edward Asscher dat het zelfbeoordelingsinstrument is ontworpen om eenvoudig te zijn, terwijl handelaars toch vertrouwd worden gemaakt met deze belangrijke concepten en richtlijnen.

De meeste diamantairs proberen gewoon de kost te verdienen,” zegt hij. “Als mensen praten over duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, staat dat ver van hun dagelijkse leven. Dit is iets heel praktisch. Het gaat over het doen van je due diligence, en waar je op moet letten en wat je moet vermijden in de branche. Het zal het top of mind maken voor mensen.

Het zelfbeoordelingsinstrument zal vooral nuttig blijken voor kleinere spelers“, zegt Asscher.

Ik wil niemand achterlaten. Veel kleine en middelgrote bedrijven hebben geen geld dat nodig is voor lange audits. Hier kost het alleen een beetje tijd.”

Voldoen aan de nieuwe SoW is momenteel vrijwillig, omdat het WDC niet de wettelijke mogelijkheid heeft om een dealer tot naleving te dwingen, zegt Asscher. Maar hij denkt dat de meeste detailhandelaren zullen eisen dat dealers de nieuwe stempels op hun facturen vermelden, waardoor ze op hun beurt gebruik zullen maken van het zelfbeoordelingsinstrument.

De zelfbeoordelingen moeten op jaarbasis worden uitgevoerd.