China heeft 121 mensen gearresteerd die verdacht worden van het via illegale kanalen binnenbrengen van CNY 3,88 miljard (ongeveer 570 miljoen dollar) aan diamanten in het land sinds 2015, volgens een staatskrant.

De ambtenaren namen meer dan 2.520 diamanten, meer dan 4.000 gebroken diamanten, en 158 diamantenjuwelen in beslag tijdens de inval begin september, meldde China Daily vorige week. De autoriteiten zijn van plan om hun anti-smokkel controles te versterken.

Diamantsmokkel in China is gebruikelijk omdat de handelaars probeerden een invoerrecht van 4% te vermijden. De clandestiene leveringen zouden plaatsvinden via de Luohu en Huanggang havens in de Chinese stad Shenzhen, grenzend aan Hong Kong, heeft China Daily opgemerkt. Individuele personen zouden de goederen over de grens brengen of ze in vrachtwagens of privé-auto’s verstoppen.

“De vertakking hiervan is dat legitieme mensen nu zaken kunnen doen in China zonder te moeten concurreren met smokkelaars die de goederen goedkoper verkopen”, zei Martin Rapaport, voorzitter van de Rapaport Group. “Dit is een goede zaak voor de diamantindustrie, omdat het zorgt voor een gelijk speelveld.”