Met zijn 109 karaat, is de Koh-i-Noor één van de grootste diamanten ter wereld. Deze Koh-i-Noor, één van de bekendste diamanten ter wereld, is oorspronkelijk afkomstig uit India. Vandaag is het één van de kroonjuwelen van het Verenigd Koninkrijk en zo’n 140 miljoen euro waard. 

De geschiedenis van de Koh-i-Noor

De Koh-i-Noor heeft een rijke geschiedenis. De diamant is afkomstig uit een mijn bij het dorp Kollur in Andhra Pradesh. De diamant zou een bijzondere reis afgelegd hebben, waarbij hebzucht, ongelukken, kolonialisme, martelingen en moord een belangrijke rol speelden.
De steen maakte vaak deel uit van een oorlogsbuit.

Net als bij veel juwelen, bestaan er ook over de Koh-i-Noor verschillende mythes en legenden. Volgens één legende, zou de diamant ongeluk brengen aan elke man die de steen bezit of draagt. Volgens een andere legende zou elke dag in de wereld een rijkdom geschapen worden die overeenkomt met de waarde van de steen.

In 1849 kwam de Indiase Koh-i-Noor in handen van de Britse Oost-Indische Companie toen de laatste Sikh-keizer gevangengenomen werd. De diamant werd vervolgens aan koningin Victoria geschonken. Sinds de steen in het bezit kwam van Koningin Victoria, werd ze alleen door koninginnen gedragen.

De mythes rond de diamant zijn oorspronkelijk de wereld in geholpen door de drankminnende schrijver Theo Metcalfe. Deze kreeg, kort nadat de diamant in bezit kwam van de Britten, halverwege de negentiende eeuw, de opdracht de geschiedenis van het mooie sieraad neer te pennen.

Koh-i-Noor-diamant

De Koh-i-Noor gaat van 138 karaat naar 109 karaat

Het Britse volk was niet zo onder de indruk van de Koh-i-Noor. De glans van de edelsteen was voor hen onvoldoende. Daarom werd er in 1852 besloten om de steen te laten herslijpen door Coster Diamonds, één van de beroemdste Nederlandse diamantslijpers. Het slijpen van de steen kostte hem 38 dagen en 12 uur. Het gewicht ervan werd hierdoor teruggebracht van 186 karaat tot het hedendaagse 108,93 karaat.

Gevecht om bezit van de Koh-i-Noor

Een groep vooraanstaande Indiërs, Bollywoodsterren en zakenlieden, vinden dat de Koh-i-Noor moet teruggegeven worden aan India. Ze gaan het gevecht om het bezit aan en hebben hiervoor advocaten in Londen onder de arm genomen. Ze zijn van plan om een rechtszaak aan te spannen tegen de Britse staat en willen beroep doen op de Holocaust Act. Dit zou de Britse nationale instanties kunnen dwingen de ‘gestolen diamant’ terug te geven.

Volgens de zakenman, David de Souza, werd ‘de ziel van India’ door de Engelsen geroofd en vernietigd. De bekende Bollywoodster Bhumicka Singh zegt dat het niet om een willekeurige diamant gaat. De Koh-i-Noor, ofwel ‘Berg van licht’, maakt deel uit van de Indiase cultuur en geschiedenis.

Historicus, Andrew Roberts deelt hun mening echter niet. Hij vindt de Britse kroonjuwelen de best mogelijk plek voor deze steen. Als teken van erkenning van een relatie van meer dan drie eeuwen, die de Indiërs veel goeds heeft gebracht zoals modernisering, bescherming en democratie.

Aan de glansrijke geschiedenis van de Koh-i-Noor wordt dus nog zeker minstens één hoofdstuk toegevoegd.