Zwarte diamant is echt diamant

Zwarte diamant is zeldzaam. Men noemt hem ook carbonado. Carbonado komt uit het Portugeese en betekent verbrand. De zwarte diamant dankt deze naam aan zijn zwarte kleur. Deze diamant schittert niet. In tegendeel, hij absorbeert het licht en is niet doorzichtig. Lees verder en leer meer.

zwarte-diamant-frontaal

Zwarte diamant vindt men op slechts 3 plaatsen in de wereld, in het noordoosten van Brazilië, in de Centraal-Afrikaanse republiek en hij komt ook voor in de vulkaan Kozelski in Kamtsjatka. Hun natuurlijke kleur is zwart of donkergrijs en ze zijn poreuzer dan andere diamanten. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van grafiet in de kristalstructuur tijdens de vorming van de diamant. Dergelijke grafietinclusies zijn niet aanwezig bij kleurloze diamanten.

Hoe onstaat zwarte diamant?

Diamanten ontstaan traditioneel diep onder de aarde. De zeer hoge druk en temperatuur die daar heerst perst koolstof samen tot diamant. De zwarte, vuile en waardeloze koolstof wordt in de diepste diepten samengeperst onder een druk van tienduizenden atmosferen, bij een temperatuur van duizend tot twee duizend graden. Dit leidt tot de fonkelende pracht van traditionele diamanten.

Over de oorsprong van zwarte diamant bestaan verschillende meningen

  1. directe omzetting van organische koolstof in de hoge drukomstandigheden in het binnenste van de aarde. Dit is het standaard proces waarmee diamant in de natuur vormt.
  2. carbonado bevat sporen van stikstof en waterstof, analyse van de waterstofisotopen heeft aangetoond dat deze afkomstig zijn uit supernova’s. Dit zou kunnen betekenen dat carbonado mogelijk een buitenaardse oorsprong heeft. Het idee is dat carbonado verwant is aan koolstofrijk interstellair stof en wordt gevormd in de buurt van koolstofsterren. Daarna werd het opgenomen in een meteoriet die later op aarde insloeg. Of in een ster die in ons zonnestelsel ontplofte en op de aarde insloeg.
  3. zwarte diamant zou ontstaan door radioactief verval van uranium of thorium

Deze ideeën overlopen we hier zeer beknopt één voor één.

  1. hoge ondergrondse druk en temperatuur: het feit dat men deze diamant niet op meer plekken in de wereld vindt, spreekt dit tegen
  2. ontplofte ster of meteoriet: men meet dat deze diamant een hoog stralingsniveau gekend heeft bij zijn vorming, aan de hand van luminescentie toetsen; bovendien bevat deze steen waterstof, daar waar de aarde geen waterstofatmosfeer kent
  3. radioactief verval: de vervalreacties zijn veel te klein in verhouding tot de grootte van de diamanten

De kans is dus best groot dat een zwarte diamant van buitenaardse origine is.

zwarte-diamant-onderkant

Bekende zwarte diamant

De bekendste zwarte diamant is misschien wel de ‘Spirit of Grisogono’. 587 karaat groot en ontdekt in  Centraal-Afrika. De Zwitsere juwelier Di Grisogono heeft deze steen geslepen steen tot  312,24 karaat en dan in een witgouden ring geplaatst in combinatie met kleine, witte diamanten. Bij het slijpen ervan paste hij een oude Indische Moghul slijptechniek toe.

Een andere bekende zwarte diamant is de ‘Amsterdam Diamant’. Deze weegt 33,74 karaat. De steen werd in 2001 voor $352.000 verkocht.

De ‘Black Orlov’ (67,5 karaat), een cushion-geslepen diamanten broche omgeven door 108 witte diamanten en opgehangen aan een halsketting met 124-diamanten. De ‘Black Orlov’ staat ook bekend als de ‘Eye of Brahma’. De legende wil dat het een ongeslepen zwarte steen van 195 karaat was, die losgewrikt werd uit het oog van een standbeeld van de heilige Hindoe god Brahma, in een tempel in Zuid-India.

De ‘Black Star of Africa’ is een fancy zwarte diamant van 202 karaat. Deze werd voor de laatste keer in Tokyo gezien in 1971.

Celebrities en zwarte diamant

Eén van de, bij het grote publiek, bekendste zwarte diamanten is de fictieve verlovingsring die Mr. Big aan Carrie Bradshaw schenkt in de televisiereeks Sex and the City. Wanneer hij haar die ring schenkt, voegt hij er aan toe dat hij dit doet omdat zij ‘not like anyone else’ is.

In het echte leven kreeg modeicoon Carmen Electra een verlovingsring met zwarte diamant van rocker Rob Patterson. Ook werden sterren als o.m. Katherine Heigl, Angelina Jolie, Cate Blanchett, Evan Rachel Wood, Jennifer Lawrence en Lauren Conrad gespot met oorbellen met zwarte diamant.

Zijn zwarte diamanten duur?

Natuurlijke zwarte diamanten zijn niet ontoegankelijk. Het hangt er natuurlijk van af aan welke grootte u denkt. Ik ga er hier van uit dat u kiest voor natuurlijk zwarte diamant. Er bestaan zwarte diamanten en natuurlijke ‘fancy coloured’ zwarte diamanten. Beide types zijn echte diamanten, maar de zwarte kleur is bij het eerste type niet natuurlijk. Algemeen start de prijs van zwarte diamant rond de 300 USD per karaat. Fancy coloured zwarte diamant kan gemakkelijk tussen de 3.000 USD en 5.000 USD per karaat kosten.

 

sylvain-goldberg-diamonds

Sylvain Goldberg – over zwarte diamant