Harry Winston, de Amerikaanse luxe juwelier, heeft de ‘Rockefeller Emerald’ gekocht op een veiling van Christie’s. Zij betaalden hiervoor een record bedrag per karaat, wat van deze gem de duurste smaragd ooit maakt.

De CEO van Harry Winston, Nayla Hayek, had haar CFO (chief financial officer) instructie gegeven deze “prachtige gem kost-wat-kost mee naar huis te krijgen“, meldt het veilinghuis Christie’s. Die prijs blijkt tenslotte op 5,5 miljoen USD te liggen. Dit is, voor een smaragd op een veiling, een nieuw wereldrecord van 305.516 USD per karaat.

De vorige recordprijs per karaat lag bij een broche met 23,46 karaat aan smaragd en diamanten. Deze werd in 2011, weerom door Christie’s in New York, verkocht voor 6,5 miljoen USD. Die broche maakte deel uit van de, zeer geliefde, juwelen van Elizabeth Taylor (Bulgari). Per karaat behaalde dat juweel een prijs van 280.000 USD per karaat.

Het gegeven dat deze ‘Rockefeller smaragd’ zelfs die prijs van Elizabeth’s Taylor juweel overtreft, zegt iets over de groeiende populariteit – en waarde – van gekleurde edelstenen. Hoewel het ook gezegd mag worden dat deze ‘Rockefeller smaragd’ zijn eigen indrukwekkend verhaal meedraagt.

Duurste smaragd – voorgeschiedenis

De smaragd werd oorspronkelijk in 1930 aangekocht door John D. Rockefeller Junior, de enige zoon van de stichter van Standard Oil en naar wie deze duurste smaragd ter wereld genoemd werd. De prachtige edelsteen werd in eerste instantie gebruikt als het centrum van een indrukwekkende broche voor de echtgenote van Rockefeller Jr, Abby Aldrich Rockefeller.

Wanneer zij overlijdt in 1948 worden de stenen uit haar broche verdeeld over hun vijf kinderen. Het is de jongste zoon, David Rockefeller, die de smaragd erft.

Teneinde er iets moois mee te maken, wendt David zich tot een juwelier met wie zijn vader een hechte relatie had, Raymond Yard.

Rockefeller Jr heeft een belangrijke rol gespeeld in de loopbaan van deze juwelier. Hij was degene die hem aanmoedigde zijn eigen bedrijf op te starten, wat ook gebeurde in 1922. Rockefeller Jr introduceerde Yard tevens in de New York society kringen, bij welstellende mensen als de Vanderbilts en de Woolworths.

Raymond Yard zette de smaragd in een platinum ring, geflankeerd door diamanten. Tot op heden is dit ook de klassieke vorm in dewelke de smaragd te vinden is.

duurste-smaragd-ring

Duurste smaragd ter wereld – Colombiaans

Colombiaanse smaragden genieten een zeer hoogstaande reputatie, vanwege hun uitzonderlijke kleur en helderheid. Ze behalen de hoogste prijzen in onderhandse verkopen en op veilingen. Grote exemplaren ervan worden steeds zeldzamer op de markt.

Het is vanwege zijn onderscheidende kleur dat we denken dat deze duurste smaragd ter wereld uit Colombia afkomstig is. Het American Gemological Laboratories beschrijft de steen als ‘uitzonderlijk’, met ‘een ongebruikelijke combinatie van grootte, afkomt, afwezigheid van kunstmatige nabehandeling en andere kwaliteitsfactoren die in gunstige zin bijdragen tot haar zeldzaamheid en begeerlijkheid.’

Deze ring, ter verkoop aangeboden door een private eigenaar, werd erg toepasselijk geveild bij Christie’s New York, wiens verkoopruimte gelegen is in het Rockefeller Center.

Harry Winston is immens trots op het bezitten van de fijnste smaragd ter wereld, ooit eigendom van een van Amerika’s belangrijkste dynastieën“, zegt Hayek.

Deze transactie volgt minder dan een maand op de verkoop van een ‘fancy vivid blue’ diamant aan 8,9 miljoen dollar (zijnde 2,2 miljoen dollar per karaat) door Christie’s Hong Kong.

De totale opbrengst van deze ‘Magnificent Jewels’ veiling in de Rockefeller Plaza verkoopruimte te Manhattan bedroeg 26,1 miljoen dollar.

Deze resultaten “onderstrepen de sterke vraag naar hoogstaande stukken“, vertelt Tom Burstein, hoofd van de juwelenafdeling van Christie’s in de VS.