De cognackleurige diamant “Moon of Baroda“, die door de Hollywoodster werd gedragen in de film ‘Men Prefer Blondes‘, behoorde toe aan Maharadja’s en de moeder van Marie Antoinette.

Wanneer Marilyn Monroe hem in 1954 ontdekt, tijdens de promotietournee van de film Men Prefer Blondes, is ze letterlijk overdonderd: de foto, genomen terwijl de actrice de steen ontdekt, is een legende geworden. Verbijsterd door zijn schoonheid, zou de actrice gewoon hebben uitgeroepen: “Hij is prachtig“. Marilyn zal de beroemde steen dragen, bevestigd aan een leren veter …

Maar waar komt deze 24-karaats gele diamant, bekend als de “Moon of Baroda“, vandaan? Net als de “Hope” diamant, heeft de “Moon of Baroda” zijn legende, zijn mysterie, en zijn verborgen kant.

Ontdekt in de legendarische Golconde mijnen in India tussen de 13de en 15de eeuw, is deze schat genoemd naar de stad Baroda, gelegen in wat nu de staat Gujarat is, waar hij geslepen is in de karakteristieke vorm die gebruikt werd om de hoofdtooien van de adel te sieren. Tot zover niets ongewoons. Vijf eeuwen lang bleef de diamant eigendom van de heersende familie, de Gaekwads van Baroda.

En dan, door een nog niet opgehelderd toeval, wordt de diamant gevonden in de cassette van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, de moeder van Marie Antoinette. Was het een diplomatiek geschenk? Maar toen de keizerin in 1780 stierf, beweerden sommigen dat de diamant haar ongeluk had gebracht…

Hij is nu terug op het wereldtoneel. Terug naar Baroda, na in handen te zijn geweest van één van de machtigste keizerinnen van Europa, bijgenaamd “de man van de eeuw“: de diamant, nu gevat in een hanger, keerde terug naar de Gaekwads voor een paar decennia, naast andere buitengewone stenen, waaronder de “Star of the South“, de “Princess Eugenie” en de “English Dresden” …

Het was in de late jaren 1940 dat de diamant uiteindelijk in de handen van een Detroitse juwelier belandde. Hoe kwam dat? Ook hier blijft het mysterie totaal.
Het is bekend dat sommige Indische koninklijke families, die het einde van de Britse overheersing zagen aankomen, erop gebrand waren hun bezittingen veilig te stellen. Volgens sommigen zou Maharaja Sayajrao Gaekwad III – één van de machtigsten van het land – het in de jaren 1920 voor een onbekend bedrag hebben verkocht aan een mysterieuze koper. Verbazingwekkend, terwijl tegelijkertijd de piepjonge en elegante Maharaja van Indore de lieveling van Parijs werd, waar hij kwistig spendeerde…

De diamant is weer op de baan. In 1944 was hij in handen van een M. Deutsch, de president van een slijperij in Cleveland, Ohio.
Negen jaar later, was hij in de handen van Meyer Rosenbaum, een diamanthandelaar uit Detroit. Het is in datzelfde jaar dat Marilyn deze steen van een zeldzaam kanariegeel zal dragen, en er onmiddellijk een beroemdheid mee zal verwerven die niet zal kunnen verhinderen dat hij opnieuw zal verdwijnen.

In 1990 wordt hij geveild bij Christie’s in New York, waar hij de schattingen verdriedubbelt en de 300.000 dollar benadert. Hij bleef in een privé-verzameling en dook opnieuw op – en opnieuw bij Christie’s, maar deze keer in Hong Kong, waar hij ter veiling werd aangeboden vergezeld van een door de Amerikaanse ster gesigneerde foto. Ditmaal verdubbelde de steen zijn prijs: geschat op 750.000 dollar, ging hij uiteindelijk voor 1,5 miljoen dollar van de hand. Sindsdien wordt de ” Moon of Baroda” diamant ergens uit het zicht bewaard…