Antwerpen is al meer dan 500 jaar lang het belangrijkste handelscentrum voor diamant ter wereld. Dat wordt gevierd tijdens ‘Antwerp Diamond Capital since 1447‘. De tentoonstelling Schitterend Verlangen in het MAS en de opening van het gloednieuwe diamantbelevingscentrum DIVA Antwerp Home of Diamonds in het voorjaar stelen de show.

Altijd al willen weten wat Antwerpen met diamant heeft en waarom we in Antwerpen spreken van ‘We speak diamond’, lees het hier en kom vooral meevieren.

Antwerpen – Diamant – Verlangen

Het MAS toont hoe verlangens zich vermommen als diamanten en hoe de mens zin en betekenis haalt uit het verwerven van kostbare objecten. Deze expo is de start en smaakmaker van het diamantjaar ‘Antwerp Diamond Capital since 1447’ in Antwerpen.

Mensen verlangen. Naar status. Naar macht. Naar liefde en romantiek. Naar het eeuwige leven. Naar rijkdom. Al deze vormen van verlangen maken mensen tastbaar in mooie, soms kostbare, zeldzame en tot de verbeelding sprekende objecten. Diamanten zijn daar een sterk voorbeeld van.
Een diamant is eigenlijk niet meer dan een hoeveelheid koolstof die onder hoge druk werd samengeperst. Maar in zijn culturele betekenis is het een vat van menselijke verlangens. Vorsten illustreren hun macht, geliefden tonen hun gevoelens, rijken pakken uit met hun status.
De expo ‘Schitterend verlangen’ onderzoekt hoe de mens zijn streven naar status en macht, zijn zucht naar liefde en romantiek en naar spiritualiteit vertaalt in objecten. Welke belangrijke rol neemt de diamant daar in? En is dat altijd zo, dwars door tijd en culturen heen?

antwerpen-schitterend-verlangen

Foto: MAS

Diamant in Antwerpen sinds 1447

In het stadsarchief van de stad Antwerpen zitten documenten die de rijke diamantgeschiedenis van Antwerpen aantonen. Het eerste dateert van 1447.
De tentoonstelling ‘Diamant in Antwerpen vanaf de 15de eeuw’ geeft je de kans om unieke archiefdocumenten te zien die de aanwezigheid van diamant én diamanthandel in de stad bewijzen. De oudste documenten zijn 570 jaar oud en gaan uit van de stadsmagistraat. Nog meer indrukwekkende sporen zijn te vinden in de archieven van de Insolvente Boedels voor de 16de tot de 18de eeuw. De Unesco erkende deze archieven als werelderfgoed. Deze en andere archieven worden bewaard door het stadsarchief in het FelixArchief en zullen daar ook worden getoond.

antwerpen-15e-eeuw

Antwerpen – Diamant – Culinaire Diversiteit

Felixpakhuis-AntwerpenHet diamantjaar is hét moment bij uitstek om kennis te maken met de fascinerende wereld van diamant, daarom organiseert de Antwerpse diamantgemeenschap tal van boeiende activiteiten.
Eén van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse diamantgemeenschap is ongetwijfeld de heerlijke culinaire diversiteit die er te ontdekken valt. Op zondag 22 oktober organiseert Antwerp World Diamond Centre een multicultureel foodfestival in het Felix Pakhuis, met een knipoog naar de verschillende (eet)culturen en leefwerelden waar de diamantsector rijk aan is. Naast heerlijk eten, zal er ook ruimte zijn voor muziek, workshops en activiteiten in het teken van diamant en juwelen.

Maar er is nog veel meer: kinderanimatie, golfinitiatie met Citygolf, yoga initiatie, Tanguy Ottomer zorgt voor de juiste beats met een Diamond Playlist en ATV zendt Wakker op Zondag uit vanuit het Felix Pakhuis.

 

Antwerpen Home of Diamonds

In het historische hart van Antwerpen opent 4 mei 2018 DIVA. Antwerp Home of Diamonds: een unieke publieksbeleving rond de betoverende wereld van diamanten, juwelen en edelsmeedkunst.

In een buurt waar al sinds de zestiende eeuw edelsmeden, juweliers en diamantairs thuis zijn, zullen edelsmeedkunst, juwelen en diamant samensmelten.

DIVA dompelt haar gasten onder in een betoverend universum. Fictieve hoorspelen, geschreven door regisseur Frank Van Laecke, voeren de bezoeker mee doorheen zes thema’s; van DIVA’s wonderkamer, vormgegeven door Gert Voorjans, over vakmanschap, handel, consumptie en een heuse kluis tot een juwelenboudoir waar DIVA haar meest kostbare schatten toont.

Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen krijgt elk thema haar unieke sfeer. Honderden kostbare kunstvoorwerpen uit de collectie van DIVA verwonderen en verleiden. DIVA onderhoudt op meesterlijke wijze haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken.

diva-antwerpen

Foto: divaantwerp.be

Een moderne beleving in het oude Antwerpen

DIVA. Antwerp Home of Diamonds ligt midden in het historische hart van Antwerpen. In een buurt waar al sinds de zestiende eeuw edelsmeden, juweliers en diamantairs thuis zijn. Al sinds haar Gouden Eeuw staat Antwerpen dan ook bekend als de belangrijkste diamantstad ter wereld. Het was immers via de Schelde dat handelaars en ontdekkingsreizigers hun edelstenen en –metalen Europa binnenbrachten.

Praktisch
Opening voorjaar 2018.
Nu al op de hoogte blijven? www.divaantwerp.be of Like DIVA op Facebook!

Antwerpen – Diamant op Straat

Antwerpen staat al jaren bekend als het belangrijkste handelscentrum voor diamant ter wereld. Maar ook op alledaagse plekjes in de stad vind je vaak een (onverwachte) link met diamant.

Grote Markt

Op de Grote Markt vonden de jaarmarkten plaats die Antwerpen als handelsstad bekend hebben gemaakt. Het Huis van Spaengien (Grote Markt 7) kreeg aan het einde van de 18de eeuw een nieuwe bestemming als handelspand voor juwelen en edelmetaal. Het pand beschikte over een grote binnenplaats met overdekte gaanderijen met tientallen kramen of stallen. Het geheel liep door tot de Bullinckstraat/Oude Beurs waar in 1474 al een juwelierspand was.

Het Steen

Eeuwenlang werd diamant in het stadscentrum verkocht. Maar na de bouw van het Centraal Station in 1905 (het was toen de 75ste verjaardag van het Koninkrijk België), verplaatste de handel zich naar de stationsbuurt. De belangrijkste reden daarvoor was de bereikbaarheid. Handelaars moesten zich snel van de ene plaats naar de andere kunnen begeven.

Carolus Borromeuskerk

In de buurt van de Carolus Borromeuskerk vind je heel wat gezellige winkels waaronder verschillende juweliers. In 1987 lanceerde Wim Meeussen exclusieve juwelen met een heel eigen vormgeving. Hij is één van de juweliers met een ‘Antwerp’s Most Brilliant-label’. Dat is een kwaliteitslabel van de stad en Antwerp World Diamond Centre. Het brengt juweliers samen die voldoen aan strenge kwaliteitsnormen rond duurzaamheid, veiligheid, betrouwbaarheid, transparantie en service. Juweliers die het label haalden, zijn te herkennen aan de Antwerp’s Most Brilliant etalagesticker.

Leysstraat

Op de hoek van de Leysstraat en de Jezusstraat staat een standbeeld van Lodewijk van Bercken. Volgens de legende is Lodewijk de ontdekker van het moderne diamantslijpen, maar in werkelijkheid heeft hij nooit bestaan. Hij was een verzinsel van de 18de eeuwse Franse juwelier Robert de Berquen die zich in de gunst van de koning wilde werken. Berquen is later verbasterd tot Bercken.

Mechelseplein: Sint-Joriskerk

Achteraan in de Sint-Joriskerk hangt een bronzen plaat ter nagedachtenis aan Louis Coetermans. Zijn bijnaam was ‘Prins Diamant’ en rond 1900 was hij een internationale sleutelfiguur in de diamantwereld. Aan deze parochiekerk, op wat toen de Nijverheidslaan heette, en later de Britselei, stond zijn paleis. Op zijn hoogtepunt stelde Prins Diamant 3.000 klievers en slijpers te werk. Louis was een sociale ondernemer en fabrikant. Hij liep in de spits voor de afschaffing van de kinderarbeid in de diamantateliers en lag aan de basis van behoorlijke volkswoningen in Groot-Antwerpen.

Antwerpen-grote-markt

Huis van Spaengien – Antwerpen – Grote Markt

sylvain-goldberg-antwerpen

Sylvain Goldberg – “als rasecht Antwerpenaar en diamantair ben ik fier op de prominente rol die het steentje al 500 jaar speelt in onze koekenstad