Diamanten hebben al tijden een speciale betekenis over zich, er schuilt iets specials in de eeuwigheid en de schittering van een prachtige diamant. In het jaar 1949 zong Marilyn Monroe al: “Diamonds are a girl’s best friend”, maar de geschiedenis van de diamant gaat veel verder terug. In dit artikel ontdekt u de bekendste diamanten!

Bekendste Diamanten: Cullinan Diamant

bekendste-diamanten-Cullinan

De Cullinan Diamant is met zijn 3.106 karaat de zwaarste ruwe diamant (met edelsteen-kwaliteit) ooit gevonden. Het gewicht van 3.106 karaat is omgerekend ruim 621 gram. Het verschepen van zo een kostbare diamant neemt een groot risico met zich mee.

Om te zorgen dat de diamant veilig van Zuid Afrika naar Engeland verscheept te worden, werd er beveiliging uit Londen op een stoomboot met een neppe steen gezet. Vervolgens werd de echte steen in het grootste geheim met een gewone post-/pakket boot naar Londen gestuurd! Nadat de diamant aan Koning Edward VII was gepresenteerd, werd de diamant in Amsterdam geslepen tot 9 grote stenen en 96 kleine.

De bekendste van de grote stenen is “The Great Star of Africa”, welke nog steeds te bewonderen is tussen de kroonjuwelen van Engeland.

Bekendste Diamanten: Hope Diamant

bekendste-diamanten-Hope-Diamond

De Hope Diamant, ook wel bekend als “Le Bleu de France”, is met zijn blauwe kleur zeer opvallend voor een diamant. De diamant heeft een lange historie en is zeer vaak van eigenaar gewisseld. De historie van de Hope Diamant begint in India, waar de diamant in het jaar 1653 in de handen kwam van Jean-Baptiste Tavernier, een bekende diamanthandelaar. De diamant is hierna in de handen belandt van diverse koningen, sultans en juweliers. De Diamant was berucht de eigenaar ongeluk te bezorgen, wat waarschijnlijk ook de reden is dat deze zo vaak van eigenaar wisselde.

Wanneer er op de diamant met ultraviolet licht wordt beschenen geeft de diamant een rode gloed af. Deze rode gloed helpt wetenschappers de echte steen van neppe stenen te onderscheiden, doordat de rode gloed alleen optreedt als er een zeer specifieke combinatie van mineralen aanwezig is in de steen.

Op dit moment ligt de Hope Diamant in een museum in Washington, waar deze verzekerd is voor een waarde van 250 miljoen dollar!

Bekendste Diamanten: De Regent Diamant

bekendste-diamanten-regentdiamondDe geschiedenis van de Regent Diamant begint in het jaar 1698 in India, hier vond een mijnwerker in India een ruwe diamant van ruim 410 karaat. De slaaf zag de rijkdom al die deze steen zou opleveren, en stool de diamant in een wond in zijn been uit de mijn. Helaas werd hij beroofd van de diamant, waarna in het jaar 1701 in de handen van gouverneur Thomas Pitt kwam, waardoor deze diamant ook wel bekend staat als de Pitt Diamant.

Thomas Pitt liet de diamant omslijpen tot een kussen slijpsel. Hierna woog de diamant 141 karaat, maar schitterde wel prachtig.

De Regent diamant is sinds 1887 in het bezit van het Louvre in Parijs en is hier momenteel ook te bezichtigen.