Het is niet verrassend dat recente veilingen van juwelen en andere items uit de Bourbon-Parma familiecollectie een succes zijn geweest.

De verkoop “Koninklijke juwelen van de Bourbon-Parma familie”, georganiseerd op woensdag 14 november bij Sotheby’s Genève, omvatte partijen die toebehoorden aan koningin Marie Antoinette, koning Charles X uit Frankrijk, de aartshertogen van Oostenrijk en de hertogen van Parma.

Het evenement bracht $ 53,1 miljoen op, meer dan zeven keer de hoge pre-sale schatting ($ 7 miljoen) en een record voor een koninklijke juwelenveiling, volgens Sotheby’s. Het cijfer is hoger dan de $ 50,3 miljoen die de verkoop door Sotheby van de juwelen van de Hertogin van Windsor in 1987 opbracht.

De veiling, bestaande uit 100 loten sieraden, was ook een zogenaamde “witte handschoenen” verkoop, wat betekent dat er niets onverkocht bleef.

Veel loten hebben hun schattingen voor de verkoop verpulverd, waaronder het vlaggenschip: Marie-Antoinettes parel- en diamanten hanger.

Het juweel werd verkocht voor $ 36,2 miljoen, ruim boven de geschatte voorverkoop (tussen $ 1 miljoen en $ 2 miljoen) en vestigde een nieuw record voor een veiling van natuurlijke parels.

De hanger was een van de tien items van de verkoop die toebehoorden aan Marie Antoinette.

Geëerd met een fascinerende geschiedenis, brachten de juwelen van de Koningin van Frankrijk samen $ 42,7 miljoen op, bijna 15 keer de hoge pre-sale schatting van $ 2,9 miljoen.

Voordat ze gevangen werd genomen, wikkelde Marie-Antoinette haar parels, diamanten en robijnen in katoen, plaatste ze in een houten kist en stuurde ze naar Brussel.

Vandaar werden ze naar Wenen gebracht om onder de hoede van haar neef, de keizer van Oostenrijk, te worden geplaatst. Ze werden vervolgens overgedragen aan de dochter van Marie-Antoinette, Madame Royale, na haar vrijlating in 1795.

De juwelen werden vervolgens doorgegeven aan de familie Bourbon-Parma, in wiens handen ze twee eeuwen bleven.

Andere hoogtepunten van de koninklijke juwelencollectie waren onder meer de parelketting met drie rijen uit haar persoonlijke collectie, waarvoor Sotheby’s verklaarde dat er “intense biedingen” waren geweest voordat het voor $ 2,3 miljoen werd verkocht (de schatting vooraf bedroeg ‘slechts’ $ 200.000 tot $ 300.000).

Bourbon-Parma 1

Er was ook een diamanten broche met een gele diamant, die voor $ 2,1 miljoen werd verkocht, en een diamanten ring met monogram met de initialen “MA” en een haarlok die meer dan 50 keer de prognose van de voorverkoop haalden, bij een eindprijs van $ 443.786 op woensdag 14 november.

De collectie omvatte ook juwelen van de volgende generaties van de familie Bourbon-Parma, met links naar de koninklijke families van Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk.

Een diamanten tiara, gemaakt door de Oostenrijkse juwelier Hübner voor Maria Anna van Oostenrijk in 1912, vestigde de aandacht. Het werd verkocht voor 967.990 USD, bijna twee keer de hoge schatting (550.000 USD) voor de verkoop.

Bourbon-Parma 2

Ondertussen werd een set met diamanten bezet met diamanten van het type ‘oud slijpsel’, met een afneembare hanger gemaakt voor Louise van Frankrijk en bestaande uit vijf diamanten, behorend tot de dochter van Marie Antoinette, verkocht voor 848,853 USD. Een paar diamanten oorbellen, die toebehoorden aan de hertogin van Parma, verkochten voor bijna drie keer de hoge schatting van de voorverkoop en bereikten USD 729.715.

Bourbon-Parma 3