Voor het eerst in 300 jaar wordt de “Farnese Blue”, een historische blauwe diamant van 6,16 karaat, te koop aangeboden op de private markt.

De steen was een huwelijksgeschenk van de Filipijnen aan Elisabeth Farnese (1692 – 1766), de koningin van Spanje. Gedurende driehonderd jaar circuleerde deze uitzonderlijke steen in koninklijke kringen. Zo was deze diamant ooit gemonteerd in een tiara die vermoedelijk gedragen werd door Marie-Antoinette.

De steen wordt te koop aangeboden tijdens de ‘Sotheby’s Magnificent Jewels and Noble Jewels’-veiling in het Zwitserse Genève.

De verwachting is dat de steen van eigenaar wisselt voor ongeveer vijf miljoen Zwitserse Frank ( circa 4,2 miljoen euro).

Ik kan mijn opwinding maar moeilijk in toom houden”, klinkt het bij David Bennet, hoofd van Sotheby’s juwelen-divisie. Verwacht wordt dat de steen de vraagprijs ruim zal behalen. Op de vorige Sotheby’s-veiling van antieke juwelen werd de vraagprijs overstegen door 75 procent van de aangeboden loten. In het licht van de historische waarde van deze diamant, zal het de “Farnese Blue” vermoedelijk niet anders vergaan. Bovendien is het zo dat antieke juwelen bijzonder goed in de markt liggen op dit moment

Farnese Blue was een huwelijksgeschenk

Farnese Blue alleenOorspronkelijk was de ‘Farnese Blue’ een geschenk van de Filipijnen aan Elisabeth Farnes, toen ze trouwde met de Spaanse koning Philip V.

Vele generaties lang werd de ‘Farnese Blue’ doorgegeven via erfenissen en giften, om zo Europa rond te gaan. Op een bepaald moment was de steen gemonteerd op een broche van de Hertog van Lucca alsook in een diamanten tiara, van dewelke men vermoedt dat Marie-Antoinette deze gedragen heeft.

De Farnese Blue is één van belangrijkste historische stenen op aarde”, aldus dokter Philipp Herzog von Württemberg, hoofd van de Duitse tak van het veilinghuis. “Het was liefde op het eerste gezicht, ik kon de magie van die steen niet weerstaan. Het is een enorm privilege zo’n historisch artefact te mogen veilen.

De steen komt oorspronkelijk uit een Indische diamantmijn uit het Golkondagebied. Daar werden reeds erg veel historische diamanten gevonden. Onder meer de Koh-i-Noor, een diamant van 105.6 karaat die in de Britse kroonjuwelen gemonteerd zit, is hieruit afkomstig. Zo ook de Regent Diamond en de Darya-ye Noor, die uit hetzelfde Indische gebied komen.

Deze steen is getuige geweest van 300 jaar Europese geschiedenis”, klinkt het nog bij het veilinghuis. “Op het vlak van de kleur doet deze steen denken aan andere historische blauwe Golkonda diamanten zoals de Hope diamant”. Die Hope diamant was oorspronkelijk eigendom van de Franse koning Louis XIV.