U heeft wellicht gehoord van die protesten in Iran, toch? Nou, afgelopen zaterdag pakten de Iraanse veiligheidstroepen daar flink uit. Ze hielden de vader van Mahsa Amini eventjes vast. Zegt die naam u iets? Zij is die jongedame wiens dood vorig jaar het politieke potje flink deed overkoken.

Dubieuze Arrestaties

De Revolutionaire Garde had het maar druk. Ze arresteerden iemand met twee paspoorten – hij zou onrust hebben gezaaid. En dat was niet alles: ze grepen nog meer zogenaamde ‘contrarevolutionairen‘ en ‘terroristen‘ op.

Avondval en Onrust

Kom de avond, en de veiligheidstroepen waren alomtegenwoordig in de Koerdische zones. Ze hielden de grote protesten in toom, maar volgens insiders waren er hier en daar toch schermutselingen.

Herinnering aan Mahsa

Mahsa Amini, slechts 22, werd opgepakt omdat ze blijkbaar niet de juiste kleren droeg. Dat zorgde toen voor een golf van protest. Haar tragische dood werd een symbool van verzet en oogstte wereldwijd verontwaardiging.

Verschillende Berichten

Hoewel het regime meldt dat alles onder controle is, suggereren video’s op sociale media iets heel anders. In Teheran bijvoorbeeld, zien we menigtes die protesteren en auto’s die hun steun toeteren.

Oproer van Overal

De onrust en protesten in Iran strekken zich ver uit, van Amini’s geboortestad Saqez tot steden als Teheran en Mashhad. De leus? “Dood aan de Dictator!” En dat terwijl IRNA (de staatsmedia) beweert dat het kalmpjes aan is. U weet hoe dat gaat: het is een kwestie van wie u gelooft.

Wereldwijde Reacties

Van Washington tot Londen, de wereld kijkt toe. Demonstranten, sancties, en zelfs een steunbetuiging van president Biden. Hij zegt: “Mahsa’s verhaal is niet voorbij. Ze heeft een beweging geïnspireerd.

Lokale Weerstand

Het lijkt erop dat het regime zich inspant om de stemmen te smoren, om de protesten in Iran te verstommen. Amnesty International meldt zelfs dat de autoriteiten slachtoffers en hun families willekeurig hebben opgepakt. En wie protesteert? Die wordt ook aangepakt.