Afbeelding: Orange the World – Verenigde Naties

Hebben jullie ook die oranje gloed opgemerkt die zopas onze wereld verlichtte? Dat was geen toeval! Op 25 november, een dag die nu achter ons ligt, stond de wereld stil bij een bijzonder belangrijk thema: de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. De actie draagt de naam ‘Orange the World’. En ja, België deed volop mee!

Orange the World

Zoals elk jaar werd de campagne “16 dagen van activisme tegen gendergerelateerd geweld” gelanceerd, en onze sociale media feeds kleurden oranje met de hashtag #orangetheworld. Een krachtig symbool, nietwaar? Maar het gaat natuurlijk om veel meer dan alleen een kleur.

België aan het front

Ons landje mag dan klein zijn, onze stem in deze strijd is luid en duidelijk. De strijd tegen gendergerelateerd geweld is al jaren een prioriteit in ons buitenlands beleid. En dat is hard nodig, want wereldwijd is bijna één op de drie vrouwen slachtoffer van fysiek en/of seksueel huiselijk geweld. Schokkend, toch?

Preventie als sleutel

Dit jaar legt de VN, met name UN Women, de nadruk op preventie. Want geweld tegen vrouwen en meisjes kan voorkomen worden. We weten nu beter welke acties en strategieën effectief zijn. Als overheden, VN-organisaties, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en de private sector de handen ineen slaan, kunnen we echt een verschil maken.

België doet meer

Ons land zet dit thema zowel nationaal als internationaal op de agenda. Dit gebeurt onder andere via de implementatie van het zesde Nationaal Actieplan ter bestrijding van alle vormen van gendergerelateerd geweld (2021-2025). En onze minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, is hierin een echte voortrekker. Ze steunt tal van initiatieven, zoals in Kosovo en Bosnië en Herzegovina, om seksueel geweld en online intimidatie aan te pakken.

Belgische internationale solidariteit

Ook in onze ontwikkelingssamenwerking staat de strijd tegen gendergerelateerd geweld centraal. Het is één van de vier pijlers van onze strategie voor gender en ontwikkeling. België investeert in initiatieven zoals het UNFPA-UNICEF gezamenlijke programma om vrouwelijke genitale verminking te beëindigen en het SheDecides Support Unit, een wereldwijde politieke beweging die strijdt voor een wereld waarin elke vrouw en meisje kan beslissen over haar lichaam, leven en toekomst.

Orange The Word – samen sterk

Zoals elk jaar mobiliseert het Belgische diplomatieke netwerk zich voor de “16 Days of Activism against Gender-Based Violence” campagne. Laten we hun acties blijven volgen en steunen. Want uiteindelijk gaat het om meer dan alleen bewustwording; het gaat om actie, verandering en het veiligstellen van een toekomst waarin elke vrouw en elk meisje veilig en vrij van geweld kan leven.

Laten we samen die oranje gloed niet alleen een kleur laten zijn, maar een symbool van hoop, kracht en verandering. Want samen kunnen we de wereld veranderen, één oranje lichtstraal tegelijk.