Afbeelding: affiche van de film Wil

Stel je voor: je bent een jonge dichter in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke dag moet je keuzes maken die niet alleen je eigen leven beïnvloeden, maar ook dat van de mensen om je heen. Dit is het leven van Wilfried Wils in “Wil” van Jeroen Olyslaegers*. Maar waarom zou dit verhaal voor jou relevant zijn in 2023?

Laten we eerst een stapje terug doen. Stel je een koorddanser voor die balanceert tussen twee hoge gebouwen. Aan de ene kant heb je je familie en vrienden, en aan de andere kant de bezettende macht en het verzet. Dit is de dagelijkse realiteit van Wilfried. Net als die koorddanser, moet hij elke dag beslissingen nemen zonder te vallen.

Nu vraag je je misschien af: “Wat heeft dit te maken met mij?” Wel, de waarheid is dat we allemaal, op een bepaald moment in ons leven, onze eigen koorddansact hebben. Misschien niet tijdens een oorlog, maar in onze dagelijkse beslissingen, in de keuzes die we maken over wie we zijn en wat we vertegenwoordigen.

Wil” is niet zomaar een historisch boek en een film. Het is een spiegel die ons laat nadenken over onze eigen keuzes. In een tijd waarin de wereld snel verandert en we vaak worden geconfronteerd met morele dilemma’s, herinnert dit verhaal ons eraan dat het belangrijk is om trouw te blijven aan onszelf.

Maar laten we het simpel houden: stel je voor dat je een puzzel maakt. Elk stukje vertegenwoordigt een keuze die je maakt. Sommige stukjes passen gemakkelijk, andere zijn moeilijker. “Wil” herinnert ons eraan dat, hoewel het leven soms ingewikkeld kan zijn, elk stukje bijdraagt aan het grotere geheel.

Dus, de volgende keer dat je voor een moeilijke keuze staat, denk dan aan Wilfried Wils. Denk aan de koorddanser. En onthoud dat, hoewel het leven soms uitdagend kan zijn, het de keuzes zijn die we maken die ons definiëren.

Dus, waarom zou je “Wil” lezen of de film die deze week uitkomt gaan bekijken? Omdat het je niet alleen een inkijkje geeft in het verleden, maar je ook helpt na te denken over je eigen heden. En in een wereld vol uitdagingen en veranderingen, is dat een les die we allemaal kunnen gebruiken.

In onze hedendaagse samenleving zien we soms echo’s van Wilfried’s dilemma’s. Terwijl we niet direct in een oorlogssituatie zitten, worden onze democratische samenlevingen bedreigd door extreme politieke partijen die populistische argumenten gebruiken. Net zoals Wilfried moest kiezen tussen verschillende loyaliteiten, worden velen van ons geconfronteerd met de verleiding om eenvoudige antwoorden te accepteren die worden aangeboden door deze partijen, in plaats van de complexere waarheden onder ogen te zien. “Wil” herinnert ons eraan dat het kiezen voor de makkelijke weg soms kan leiden tot morele compromissen. In een tijd waarin de fundamenten van onze democratieën soms wankel lijken, is het essentieel dat we waakzaam blijven en de waarde van integriteit en kritisch denken koesteren.

 

 

* “Wil” is een roman geschreven door Jeroen Olyslaegers, uitgebracht in 2016. Het verhaal speelt zich af in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt de morele dilemma’s van het hoofdpersonage, Wilfried Wils. Een filmadaptatie van dit boek komt deze week uit in de bioscopen.