afbeelding: 4c’s – Gemological Institute of America (GIA)
De “5C’s en 2T’s” klinkt misschien niet even vlot als de gebruikelijke 4C’s formule, maar het kan een betere prijsmethodiek zijn, volgens sommigen.
“Een van de grootste misvattingen is dat er slechts vier diamantprijs factoren zijn – kleur, helderheid, slijpsel en karaatgewicht“, zegt Renée Newman, een afgestudeerde gemoloog die vorig jaar de derde editie van haar Diamond Handbook publiceerde. “In feite zijn er nog andere factoren, zoals de transparantie en behandelingsstatus. Ze kunnen een grote invloed hebben op de prijs. Wij [in de branche] weten dat wellicht, maar de consumenten niet, omdat ze alleen maar over de 4C’s horen spreken.”
Transparantie is belangrijk
Het Gemological Institute of America (GIA) ontwikkelde de 4C’s in de jaren ’50, toen de industrie ‘wazige’ diamanten beschouwde als industriële kwaliteit en ze niet in sieraden verwerkte, legt het handboek uit. Vandaag maken juweliers gebruik van troebele en wazige diamanten, maar hun zuiverheid (clarity) weerspiegelt vaak niet hun lagere transparantie, hoewel dat kenmerk de waarde van de stenen kan beïnvloeden.
Newman maakt onderscheid tussen zuiverheid – het gebrek aan insluitsels en andere onvolmaaktheden – en de eerste ‘T’ (transparantie), hoe goed het licht laat passeren. Hoewel een diamant met hoge helderheid weinig of geen insluitsels heeft, is een steen transparant als een kijker er duidelijk doorheen kan kijken. Veel laboratoria houden geen rekening met subtiele verschillen in transparantie, schrijft Newman. “Ik heb wazige en licht troebele diamanten gezien met VS zuiverheidgraden“, merkt ze op in het boek.
Hoe om te gaan met behandelingen
Zeer weinig behandelde diamanten waren op de markt toen de 4C’s ontstonden, legt Newman uit. De meeste diamanten zijn nu nog steeds niet behandeld, maar het gaat om een groeiende minderheid omdat verkopers de kleur, helderheid en transparantie van stenen willen verbeteren.
Deze tweede ‘T’ is belangrijk omdat deze de prijs enorm beïnvloedt. Een onbehandelde 1-karaats, fancy-green, VS zuiverheid diamant is vaak meer dan $ 200.000 waard, vergeleken met ongeveer $ 5.000 voor een bestraalde diamant met overigens identieke eigenschappen, schat Newman. Behandelde diamanten zijn ook veel moeilijker om door te verkopen.
Een vijfde ‘C’ – en een zesde?
Het ‘cut’-deel (slijpkwaliteit) van de 4C’s moet in twee afzonderlijke categorieën opgesplitst worden, betoogt zij. In de jaren vijftig maakte de handel geen onderscheid tussen de vorm en de kwaliteit van het slijpsel bij het bepalen van prijzen. Dus het deed er niet toe dat dezelfde term naar twee verschillende zaken verwijst. Nu zijn de slijpstijl en vorm een duidelijke prijsfactor ten opzichte van slijpkwaliteit, met veel labs die een specifiek cijfer voor de laatste aangeven, merkt ze op.
Ondertussen heeft de toenemende belangstelling voor in het laboratorium gegroeide diamanten Newman ertoe aangezet om een achtste criterium te overwegen, voor een herziene editie van een van haar andere boeken gericht op consumenten.
“Ik heb een ‘C’ weggelaten die ik ga toevoegen als ik mijn ‘Diamond Ring Buying Guide’ opnieuw uitbreng, en dat is de maker. Is de maker mens of de natuur?”
Moeilijk te veranderen
Newman probeert niet om handelaren zover te krijgen dat ze hun 4C’s kaarten weggooien, omdat het systeem zo ingebakken is. Maar ze moeten zich bewust zijn van de extra elementen die van invloed zijn op de waarde van een diamant. Daarom benadrukt ze de 5C’s en 2T’s in haar handboek.
“Ze kunnen niet zomaar alle advertenties en alle materialen die ze hebben volledig veranderen, dus ik verwacht niet dat mensen de 4C’s veranderen. Maar ik verwacht wel dat ze alle prijsfactoren begrijpen,” concludeert ze.