Afbeelding: Baselworld
Baselworld zal in de eerste plaats terugkeren als een business-to-business platform dat zich richt op het luxesegment en het middensegment, met live evenementen als aanvulling op een digitaal platform, aldus organisator MCH Group.
MCH zal het digitale platform dit najaar lanceren en zal de live-evenementen in première brengen via een pop-up in Genève van 30 augustus tot 3 september. De voornaamste Basel 2022 show zal plaatsvinden van 31 maart tot 4 april, zodat de data zullen worden uitgelijnd met andere industriebeurzen in Genève, zei het vorige week.
“Nadat de coronavirus pandemie Baselworld de afgelopen twee jaar had lamgelegd, hebben we veel tijd genomen om met onze partners en exposanten te praten,” legde Michel Loris-Melikoff, de algemeen directeur van de beurs, uit. “Eén ding werd heel duidelijk: het merk Baselworld moet blijven, maar het moet fundamenteel veranderen.”
De organisator zei dat het Zwitserse evenement nu een platform wordt waar kleinere horloge- en juwelenfabrikanten en edelsteen handelaren hun producten kunnen laten zien. Het zal retailers ook gemakkelijk toegang bieden tot een gediversifieerde groep producenten.
Baselworld vond voor het laatst plaats in 2019. De Covid-19 pandemie dwong de annulering van de 2020 show, terwijl een geschil met exposanten over terugbetalingen ertoe leidde dat grote exposanten zich terugtrokken uit het 2021 evenement, waar MCH uiteindelijk van afzag.
Geschiedenis van Baselworld
- De beurs dateert van 1917 met de opening van de eerste Schweizer Mustermesse Basel (muba), waarvan een afdeling was gewijd aan horloges en juwelen.
- In 1925 nodigde muba verschillende horlogefabrikanten uit om deel te nemen.
- In 1931 werd voor het eerst de Schweizer Uhrenmesse (Zwitserse horlogetentoonstelling) gehouden in een speciaal paviljoen.
- Na de Europese ontmoetingsplaats-tentoonstelling van 1972 werden ook bedrijven uit Frankrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uitgenodigd.
- In 1983 veranderde de naam van de show in BASEL met twee cijfers die het jaar van de tentoonstelling aanduiden, bijvoorbeeld BASEL 83.
- In 1986 werden voor het eerst bedrijven van buiten Europa opgenomen, wat een weerspiegeling was van het toegenomen aantal bezoekers van buiten Europa.
- In 1995 werd de naam van de beurs gewijzigd in BASEL 95 – The World Watch, Clock and Jewellery Show.
- In 1999 werd een nieuwe hal met 36.000 m² tentoonstellingsruimte toegevoegd.
- In 2000 steeg het aantal bezoekers met 6%.
- In 2003 werd de naam van de beurs opnieuw gewijzigd in Baselworld, The Watch and Jewellery Show.
- In 2004, met de introductie van een nieuw hallencomplex, werd de expositieruimte uitgebreid tot 160.000 vierkante meter, en trok ze meer dan 89.000 bezoekers.
- In 2018 zag Baselworld een aanzienlijke daling van het aantal exposanten tot 650, en de duur van de beurs werd met twee dagen ingekort, hoewel het aantal bezoekers stabiel bleef. Bovendien kondigde Baselworld aan dat het en SIHH hun data van 2020 tot 2024 op elkaar zullen afstemmen
- In 2019, met de terugtrekking van Swatch Group (ze hadden in 2018 aangekondigd dat ze niet langer zouden deelnemen aan Baselworld 2019 met hun merken), is de beurs met één dag verkort. In 2019 kondigde het beursmanagement een nieuw concept voor Baselworld aan. De beurs moet zich ontwikkelen van een klassieke beurs naar een belevingsplatform en zal zich ook richten tot consumenten.
- In april 2020 kondigden Rolex, Patek Philippe, Chopard, Chanel en Tudor aan zich terug te trekken uit Baselworld en in april 2021 hun eigen beurs te organiseren.