De koning en koningin van België brengen van 22 tot 27 maart een officieel bezoek aan Zuid-Afrika, met inbegrip van een bezoek aan diamantfabrieken, om de bilaterale banden tussen beide landen te bevorderen.

De koning bezocht het “diamant- en juwelencentrum” in de Gauteng Industrial Developmental Zone (GIDZ), inclusief een bezoek aan de nieuwe diamantslijperij van Pluczenik.

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) onderhoudt sterke betrekkingen met de Zuid-Afrikaanse diamantsector, met een bijna-verdubbeling van de diamantuitvoer van Zuid-Afrika naar België in de afgelopen jaren.

Zuid-Afrika produceert gemiddeld 9 miljoen karaat per jaar, met een waarde tussen 1,3 en 1,8 miljard dollar. In 2021 vertegenwoordigde de diamantuitvoer 21,35% van de totale Zuid-Afrikaanse export naar België, waarmee het verreweg het grootste exportproduct van dat land naar België is.

Empowerment van een nieuwe diamantgeneratie

Op 24 maart bezocht de delegatie de GIDZ, een freezone in de buurt van de luchthaven van Johannesburg, die duurzame groei voor lokale industrieën, waaronder de diamantsector, kan bevorderen.

Hier hadden zij een rondetafelgesprek met jonge professionals uit de branche, van ontwerpers tot fabrikanten en handelaren in diamant, om de toekomst en de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse diamanteconomie te bespreken.

Ari Epstein – CEO AWDC: “AWDC heeft een onmiskenbaar sterke relatie met Zuid-Afrika. De vruchtbare samenwerking tussen Antwerpen en Zuid-Afrika is vooral merkbaar in de export van Zuid-Afrika naar Antwerpen die groeide van 1,4 miljoen karaat in 2019 naar 2,9 miljoen karaat in 2021, waardoor diamant het belangrijkste exportproduct van Zuid-Afrika naar België werd. Het is onze ambitie om onze diamantsamenwerking verder te laten groeien door deze jonge professionals te ondersteunen door het creëren van opleidingsmogelijkheden, capaciteitsopbouw en het delen van best practices uit de Antwerpse diamantbranche.

AWDC heeft door de jaren heen sterke betrekkingen onderhouden met Zuid-Afrika en het unieke en historische partnerschap gekoesterd, bijvoorbeeld door de organisatie van de African Diamond Conference. Samen met Zuid-Afrika heeft AWDC bewustzijn gecreëerd rond de noodzaak van een duurzame diamantindustrie, de opkomst van in laboratoria geproduceerde diamanten, opleidingen georganiseerd over diamantwaardering en kennis gedeeld over beste praktijken bij import en export.

Ari Epstein, CEO van AWDC zal deelnemen aan het rondetafelgesprek met de koning van België, als vertegenwoordiger van de Antwerpse diamantgemeenschap. Ari Epstein verklaarde: “We zien veel mogelijkheden in de toekomst van de Zuid-Afrikaanse diamantsector en gezien de expertise en ervaring van Antwerpen geloven we dat we een toegevoegde waarde kunnen zijn om dat volledige potentieel te bereiken.

Bijna 40% van de export van Zuid-Afrikaanse diamanten gaat naar Botswana, waar De Beers, één van de grootste diamantproducenten ter wereld en eigenaar van verschillende diamantmijnen in zuidelijk Afrika, al zijn diamanten consolideert voor verdere distributie. Via het systeem van langetermijncontracten, de zogenaamde sightholders, vindt een groot deel van deze diamanten zijn weg naar Antwerpen. Meer dan een kwart van alle sightholders van De Beers heeft zijn roots in Antwerpen.

Een bloeiende slijpindustrie creëert banen en economische ontwikkeling

Het tweede deel van het bezoek bestond uit een bezoek aan de diamantslijperij Pluczenik in de GIDZ.

De fabriek in aanbouw is een joint venture tussen het in Antwerpen gevestigde diamanthandels- en productiebedrijf Pluczenik, met diepe historische wortels in Zuid-Afrika, en een Zuid-Afrikaanse ondernemer, en biedt werkgelegenheid en opleiding voor ten minste 100 werknemers, met het potentieel om tot 200 te gaan.

Pluczenik is een van de grootste kopers van ruwe diamant en is al 75 jaar zichthouder van De Beers.

De delegatie kreeg een rondleiding door de fabriek en sprak met de leerlingen die het opleidingsprogramma in de fabriek volgen.

Na het bezoek werd het evenement voortgezet met een receptie en een panel van sprekers, waaronder de Zuid-Afrikaanse minister van Mijnbouw, die verder inzoomden op hoe de toekomst van de diamantsector in Zuid-Afrika kan worden versterkt.

Chaim Pluczenik, CEO Pluczenik diamond company, zei: “Het diamantbedrijf Pluczenik vindt zijn wortels in Zuid-Afrika, opgericht door mijn vader in 1948. Dit jaar vieren we 75 jaar als Sightholder van De Beers, één van de grootste diamantbedrijven in Zuid-Afrika en wereldwijd.

Als grote handelaar bij De Beers is het logisch om ons slijpwerk in Zuid-Afrika te doen en bij te dragen aan de lokale diamantindustrie door het creëren van banen en het opleiden van werknemers.

Het is die samenwerking tussen onze twee landen die Zuid-Afrikaanse diamanten de maximale waarde geeft. Met dit bezoek hopen we de Zuid-Afrikaanse diamantsector nieuw leven in te blazen en de schijnwerpers te richten op een bedrijfstak die een belangrijke rol kan spelen in de toekomstige ontwikkeling van Zuid-Afrika.

Belgische diamantbedrijven hebben een belangrijke impact op de lokale arbeidsmarkt in de Zuid-Afrikaanse diamantsector. 7 van de 10 slijperijen zijn eigendom van Belgische diamantondernemingen. Nu deze Belgische diamantbedrijven in Zuid-Afrika investeren, worden de positieve resultaten van dat partnerschap duidelijk: een stijging van de uitvoer van lokaal geproduceerde geslepen diamanten naar Antwerpen van 196,50 miljoen dollar in 2019 naar 248,46 miljoen dollar in 2022.