De bitcoins, sommigen zien er een opportuniteit in, anderen twijfelen over de stabiliteit ervan.

Beeld u dit in: u bedient een klant die op het punt staat een mooie diamant van hoge waarde bij u te kopen. Het moment van betalen breekt aan. In plaats van een kredietkaart te gebruiken, vraagt de klant u of u bitcoins aanvaardt. U aarzelt even….. en weet niet goed wat antwoorden. Zo’n 10 jaar na de introductie van de crypto-currency die de bitcoins zijn, draagt het concept nog steeds iets abstract en risicovol met zich mee. Als een systeem enkel bestemd voor criminelen en internet hackers.

Bitcoins: is de tijd aangebroken om een nieuwe vorm van geld te aanvaarden?

Zelfs indien de bitcoins een dubieuze reputatie hebben – een Russische topcrimineel zou onlangs meer dan 4 miljard dollar witgewassen hebben via rekeningen in bitcoins – nemen ze steeds aan belang toe. Grote bedrijven als PayPal, Microsoft en Overstock aanvaarden ze momenteel. IBM heeft zonder aarzelen blockchain geadopteerd, de technologie die de verplaatsingen van alle bitcoins bijhoudt. En langzaam maar zeker beginnen detaillisten ook de bitcoins als een geldig betaalmiddel te zien. Dit laat juweliers en andere diamanthandelaren toe de volgende vraag te stellen: is de tijd aangebroken om een nieuwe vorm van geld te aanvaarden?

Bitcoins: boom of bubbel?

De bitcoin is bedacht als een alternatieve digitale valuta, afgeschermd van internationale turbulenties en controle door overheden. Er bestaan geen fysieke bitcoins, het is enkel een maateenheid die een bepaalde som geld vertegenwoordigt, Wanneer het systeem in voege treedt, in januari 2009, is een bitcoin – of BTC – niet veel waard. Vandaag liggen de zaken heel anders. Op 12 oktober snelt de prijs van een bitcoin de 5.000 dollar voorbij, een historisch record. Dit betekent dat wat gestart is als een cyber-experiment geëvolueerd is tot een werkelijk financieel systeem. Er zijn zelfs geruchten (vermeld in een recent artikel van de Wall Street Journal) dat Goldman Sachs van plan zou zijn binnenkort een wisselkantoor voor bitcoins te openen.

Sceptici daarentegen stellen dat we op het punt staan volop in een bitcoins bubbel te belanden. Wat deze valuta zo aantrekkelijk maakt voor sommigen is net wat ze gevaarlijk maakt voor anderen. De fans van de bitcoins zijn enthousiast over de niet-gecentraliseerd aard van het systeem, omdat het hierdoor afgeschermd zou zijn van internationale evenementen zoals diegene die de financiële crisis van 2008 veroorzaakt hebben. In die zin zijn bitcoins niet verschillend van aard dan diamanten of andere edelstenen. Ze vormen een alternatief, een draagbare waarde voor beleggers die twijfelen aan de lange termijn waarde van traditionele beleggingen zoals aandelen of immobiliën. Maar de tegenstanders van de bitcoins onderlijnen net dat reglementering door overheden, op z’n minst in de Verenigde Staten, op termijn onvermijdelijk is en dat eens deze wordt toegepast de waarde van de bitcoins in elkaar zal storten.

« Het huwelijk tussen bitcoins en de verkoop van luxeartikelen is een evidentie. »

Deze discussie heeft de bekende internationale juwelier Samer Halimeh niet ervan weerhouden vanaf september de bitcoin als betaalmiddel te aanvaarden, onder druk van de groeiende vraag vanwege zijn klanten. In zijn ogen is het huwelijk tussen de bitcoin en de verkoop van luxeartikelen een evidentie.

De voorbije jaren is de bitcoin één voor één de tredes van de ladder opgeklommen. Via de online platformen waarop meer exclusieve tweedehandsgoederen verhandeld worden zoals Ferrari of Mercedes-Benz sportauto’s, Rolex horloges of juwelen. Wat vandaag gebeurt is dat handelaren in nieuwe luxeartikelen ook bitcoins als betaalmiddel beginnen te aanvaarden.

bitcoins

Grondstoffenbeurs

Wat is uiteindelijk dan het nut om bitcoins voor diamanten te verhandelen? In het beste geval is het een snelle en anonieme manier om een betaling uit te voeren, met minder risico’s op pannes dan kredietkaarten en erg weinig kosten. In theorie is het ook veiliger bitcoins dan baar geld als betaalmiddel te aanvaarden, omdat de blokchain beschermt tegen nepgeld. Maar, in het ergste geval, zal de diamanthandelaar die steentjes verkoopt tegen bitcoins te veel vertrouwen stellen in een volatiele en niet-gereguleerde valuta, zonder bewezen historiek. Hij verhandelt een goed zonder vaste prijs – een diamant – tegen een ander. Maar in het geval van de bitcoin gaat het om een systeem dat nog niet lang een bewijs van zekerheid bewijst en geen fysieke vorm inhoudt.

Desondanks bewijst het succes van de bitcoin dat overal ter wereld de wil bestaat over een alternatief kapitaal te beschikken, in het bijzonder bij diegenen die geen vertrouwen meer hebben in de internationale financiële instellingen. Het is misschien daarom dat de Israel Diamond Exchange (IDE) zich geassocieerd heeft met de start-up CARATS.IO om een officiële digitale munteenheid te maken op basis van diamanten. Deze draagt de naam CDC. Ook al worden diamanten al langer door sommigen gebruikt als vervanger van valuta, formaliseert dit experiment het idee van diamantvaluta. Zoals CARATS.IO het onthult is het de bedoeling een digitale valuta te scheppen die minder volatiel is dan de bitcoin, net door de relatie tot de grondstof diamant.

Bitcoins aanvaarden, een risicovolle activiteit

Is dit nu goed nieuws voor de diamanthandel? Dat is in ieder geval wat de Israëlische beurs lijkt te denken. In elk geval is het een nieuwe stap richting standaardisatie van de prijs van diamanten, iets waar de branche zich in het verleden steeds tegen verzet heeft. Al met al kan men besluiten dat ook al is het voor een detaillist in luxegoederen riskant betalingen in bitcoins te aanvaarden er voor hem weinig risico bestaat op catastrofale gevolgen. Maar het lijkt aangewezen goed na te denken voor men de, redelijk betrouwbare, traditionele valuta laat vallen. Ze hebben inderdaad hun gebreken, maar deze zijn op z’n minst enigszins voorspelbaar.