De twee grootste diamantmijnexploitanten verhoogden de prijzen tijdens de ruwverkoop deze week omdat de vraag verbeterde als gevolg van de heraanleg van voorraden na de feestdagen en de sterke handel in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar.

De Beers verhoogde de prijzen met gemiddeld 4% tot 5% bij het eerste zicht van 2021, terwijl Alrosa’s verhogingen ongeveer 6% tot 7% bedroegen. Beide bedrijven voerden steilere verhogingen door in grotere categorieën dan voor kleinere goederen.

Alrosa zorgt ervoor dat de prijzen de werkelijke markttrends en een bevestigde reële vraag weerspiegelen,” zei een woordvoerder van de Russische mijnbouwer. De Beers weigerde commentaar te geven.

De mijnbouwers hebben de prijsverlagingen die zij in de tweede helft van vorig jaar hebben doorgevoerd, gestaag teruggedraaid. De prijsstijging van De Beers was de tweede op rij, waarbij de prijzen in januari bijna weer het niveau van voor de pandemie bereikten, aldus de zichthouders.

De ruwmarkt toonde in januari een momentum na een betere 2020-eindejaarsperiode dan waar velen eerder in het jaar voor hadden gevreesd. Fabrieken in India verhoogden de productie van geslepen stenen tot volledige capaciteit toen tekorten ontstonden en detailhandelaren hun voorraden aanvulden, wat fabrikanten ertoe aanzette om ruwe stenen in grote hoeveelheden te kopen.

De vraag op de secundaire markt steeg, waarbij De Beers-klanten 5% tot 7% winst konden maken door goederen voor het zicht door te verkopen. Die premies zijn licht gedaald na de prijsverhoging.

Geslepen voorraadniveaus zijn de laagste in ten minste de afgelopen zeven of acht jaar,” zei een leidinggevende bij een zichthouder. “Dat is de reden waarom de mensen agressiever zullen zijn in hun aankopen,” vervolgde hij, eraan toevoegend dat sommige handelaars een piek in de consumentenvraag voorzagen als gevolg van stimuleringspakketten van de overheid.

De prijzen bij aanbestedingen van kleinere mijnbouwbedrijven waren nog hoger – in tegenstelling tot medio 2020, toen fabrikanten goederen tot 25% goedkoper op de open markt konden krijgen in vergelijking met de boxen van De Beers en Alrosa. De tenderprijzen schommelen meer met de marktvoorwaarden dan de contractverkoopprijzen, aangezien de kleinere producenten van ruwe diamant meer behoefte hebben aan liquiditeit.

Sommige handelaars vrezen dat de sterke stijging van de aankopen van ruwe stenen tot een overaanbod kan leiden, aangezien de Chinese kleinhandelaars bijna klaar zijn met het voorbereiden van hun voorraden voor het komende maanfestival op 12 februari.

Het is tijd om weer aan het werk te gaan, maar het is geen tijd om je productie tot het maximum op te drijven en tegen elke prijs ruw te kopen met het excuus dat je fabriek het nodig heeft,” stelde een andere zichthouder. “Het einde van het jaar is OK geweest, ook in de Verenigde Staten. Er zijn grote verwachtingen voor een fantastisch Chinees Nieuwjaar, maar de realiteit is dat elke Chinese detailhandelaar vanaf deze week is gestopt met inkopen.

Te midden van de onzekerheid hield Alrosa vast aan zijn beleid om klanten toe te staan 100% van hun toewijzingen in januari uit te stellen, waarbij het opmerkte dat het een evenwicht tussen vraag en aanbod wenste te handhaven.

De Beers stond zichthouders ook toe een deel van hun toewijzingen te weigeren voor goederen tot ongeveer 0,75 karaat, terwijl het zijn standaardflexibiliteit – inclusief 10% terugkopen – in grotere categorieën handhaafde.