Afbeelding: voorbeeld van digitaal dossier – GIA

Diamanthandelaren en -fabrikanten hebben bij het Gemological Institute of America (GIA) geklaagd over zijn nieuwe papierloze dossierverslagen, omdat deze volgens hen de veiligheid verminderen en minder gewaardeerd worden door detailhandelaren.

De rapporten – beschikbaar voor diamanten van 0,15 tot 1,99 karaat, D- tot Z-kleur – hebben voor opschudding gezorgd in de sector sinds de GIA begin dit jaar is overgeschakeld op uitsluitend digitale versies.

GIA-klanten die een diamant indienen, krijgen de steen terug in een kleine envelop met de belangrijkste specificaties en een unieke QR-code die verwijst naar een online rapport. Hoewel de riem een inscriptie krijgt, kunnen andere mensen de code gemakkelijk kopiëren en associëren met een andere diamant, volgens handelaars.

Leveranciers zien ook tegenstand van detailhandelaars die gewend zijn diamanten en juwelen met fysieke certificaten te verkopen. Het gebruik van de digitale documenten is vooral moeilijk bij gemonteerde juwelen, merkte een ambtenaar in de Indische diamantindustrie op, omdat het lezen van de riem moeilijk of onmogelijk is.

In januari zijn ze begonnen met deze digitale certificering,” vertelde een diamantair vorige week op voorwaarde van anonimiteit. “Inmiddels krijgen sommige detailhandelaren de stenen en ze maken zich zorgen, en klanten sturen stenen terug die geen papieren certificaat hebben.

De Indische Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC) en de Bharat Diamond Bourse (BDB) in Mumbai hebben de kwestie aangekaart bij de GIA. Een vertegenwoordiger van de GIA beantwoordde in een recente toespraak vragen van leden van de Diamond Dealers Club in New York, terwijl afgevaardigden de kwestie bespraken op het World Diamond Congress, de driejaarlijkse bijeenkomst van de World Federation of Diamond Bourses (WFDB), die vorige week in Israël plaatsvond.

Er werd bezorgdheid geuit over de veiligheid van de digitale certificaten alsook over de wens van detailhandelaars en consumenten om een gedrukt certificaat te ontvangen,” vertelde een woordvoerder van de WFDB zondag. “Er werd besproken dat het GIA gedurende een bepaalde periode zowel digitale als gedrukte certificaten zou kunnen verstrekken aan degenen die erom vragen. De voorzitters van de beurzen die deelnamen aan het congres vroegen de WFDB om hun bezorgdheid aan de GIA voor te leggen.

Een woordvoerder van GIA zei dat de organisatie “van klanten – fabrikanten, makelaars, handelaren en detailhandelaren – had gehoord dat zij zich zorgen maakten over de digitale GIA dossierrapporten en hoe de integratie van de digitale rapporten in hun processen hun bedrijfsvoering zou kunnen verstoren.

We waarderen de constructieve feedback en overwegen hoe we hun zorgen het beste kunnen aanpakken binnen de context van onze missie om consumenten te beschermen en hun vertrouwen in edelstenen en juwelen te waarborgen.

De overstap naar digitale dossiers maakt deel uit van een plan om alle GIA-rapporten papierloos te maken tegen 2025.