De diamantindustrie heeft een ingewikkelde relatie met fluorescentie.

In het verleden erkenden zowel de markt als de consumenten de waarde van een diamant die fluorescentie uitstraalde onder ultraviolet licht. Iedereen dacht dat het de kleur van diamanten versterkte en tegelijkertijd verschillende marketingmogelijkheden bood in nichesectoren. Denk aan de discoperiode van de jaren tachtig, toen mensen sterk bij neonlichten zwoeren. Een diamant die schijnt in het donker, dat zou pas een trend zijn geweest.

Maar de positieve aannames over fluorescentie zijn in de loop der tijd geëvolueerd…. althans, volgens de markt. Verschillende periodes van overtollige voorraden, vergezeld van een of twee schandalen over dit onderwerp, hebben de markt ertoe aangezet om de prijs van diamanten met een verschillende mate van fluorescentie te verlagen. Hoe beter de kleur, hoe negatiever de impact van fluorescentie op de prijs.

En de kortingen zijn duizelingwekkend. Het Gemological Institute of America (GIA) had in 1997 een volledig artikel over fluorescentie gepubliceerd, waarin het het idee dat dit kenmerk een negatief effect had op gekleurde diamanten van hogere kwaliteit in twijfel trok. In ieder geval concludeerde de GIA dat fluorescentie positief is voor lagere kleuren en geen effect heeft op de transparantie van een diamant.

Maar bovenal toonde de GIA aan dat kopers van juwelen geen onderscheid maakten tussen diamanten met fluorescentie en andere diamanten. Destijds hadden ze daar geen probleem mee en de meeste diamantprofessionals hadden dat toen ook niet.

Als dit waar is, dan mist de markt een kans. De grootste uitdaging voor de sector is hoe de vraag, die de afgelopen tien jaar is afgenomen, kan worden vergroot doordat kopers steeds kieskeuriger worden in hun onderzoekswerk. Als gevolg daarvan zijn er overschotten van diamanten, die moeilijk te verkopen zijn. In veel gevallen is dit te wijten aan fluorescentie.

We zien een herstel van de vraag naar stenen met nul- of lichte fluorescentie en een constante zwakte van diamanten met gemiddelde, sterke en zeer sterke fluorescentie. Dit is moeilijk te begrijpen als de consument niet bezorgd is omtrent deze kwestie.

Hier ligt dan ook de kans: slimme diamant- en juweliers kopen fluorescerende producten en bieden ze aan als een gespecialiseerd product. Sommige grote verkopers, ALROSA in het bijzonder, bekomen veel fluorescentie in hun productie en proberen een categorie voor deze stenen te creëren. Als we van mening zijn dat de industrie een manier nodig heeft om haar fluorescerende diamanten te verkopen, dan moet ze dit soort initiatieven aanmoedigen.

Fluorescentie maakt geen deel uit van de basis 4C’s, maar….

Fluorescentie is niet één van de criteria die gewoonlijk worden gehanteerd bij het analyseren van de kenmerken van de diamant. Het blijft echter een belangrijk criterium om rekening mee te houden omdat het een belangrijke invloed kan hebben op de prijs van een diamant. Voor sommige diamanten zal dit criterium de waarde verhogen, terwijl het voor andere diamanten ten koste zal gaan van de prijs.

De interactie van atomen in de diamant geeft het een zekere fluorescentie, wat betekent dat de diamant glanst bij blootstelling aan ultraviolet licht (zonlicht of zwart licht). Ongeveer een derde van alle diamanten heeft een zekere mate van fluorescentie, blauw in 95% van de gevallen. Andere kleuren zoals geel en rood zijn mogelijk, maar zijn vrij zeldzaam. De Hope diamant is een van deze uitzonderingen omdat hij een rode fluorescentie heeft. Laboratoria wijzen fluorescentie niveaus toe aan diamanten volgens de volgende schaal: geen, licht, medium, sterk of zeer sterk.

Er bestaat geen echte consensus over fluorescentie, zelfs niet onder deskundigen. Een diamant met een lagere kleur zoals J lijkt een betere kleur te krijgen als hij een blauwe fluorescentie heeft en kan een veel hogere prijs bereiken dan wanneer hij niet fluorescerend zou zijn. Aangezien blauw en geel complementaire kleuren zijn, maakt de fluorescerende blauwe kleur de licht gele diamant meer witachtig, wat resulteert in een hogere prijs. In het tegenovergestelde geval zal een E-gekleurde diamant een deel van zijn waarde verliezen als hij fluorescerend is omdat hij er wat melkachtig zal uitzien. Deze kwestie kan zeer verschillend worden waargenomen door de diversiteit van culturen. Bijvoorbeeld, in de Verenigde Staten, hebben consumenten de neiging om de fluorescerende gloed van sommige diamanten te waarderen, terwijl in Azië, consumenten over het algemeen geen fluorescerende diamanten willen.

Diamant fluorescentie wordt soms beschouwd als een onbelangrijk criterium bij het kopen van diamanten. Dit is echter een criterium dat een grote invloed zou moeten hebben op de aankoopbeslissingen, vooral als diamanten in de kleuren D tot F worden gekozen. Terwijl voor sommige diamanten, fluorescentie weinig impact zal hebben en uiteindelijk een positief effect kan hebben op de verkoopprijs, zullen diamanten in de kleuren D, E of F hun waarden verminderd zien door het feit fluorescerend te zijn. Consumenten moeten daarom zeer voorzichtig zijn als het gaat om fluorescentie in kleurloze diamanten. Een grote, hoge kwaliteit kleurloze diamant zal moeilijk te verkopen zijn als het potentieel fluorescerend is.