Afbeelding: Prinses Diana met het Attalah kruis – nu eigendom van Kim Kardashian – Sotheby’s

Op 18 januari werd het Attallah kruis, een sieraad gedragen door prinses Diana, verkocht voor 197.453 dollar (of 163.800 Britse pond) aan reality TV show ster Kim Kardashian tijdens de Sotheby’s Royal & Noble verkoop in Londen.

Dat is hoger dan de pre-veiling schatting van 98.000 – 143.000 USD. De aankoop eindigde na vijf minuten bieden door vier kopers, waarna de veiling een vertegenwoordiger van Kim Kardashian uitriep tot winnaar van de online verkoop.

Kim Kardashian is een zakenvrouw, socialite en de ster van de reality tv-serie Keeping Up With the Kardashians.

We zijn verheugd dat dit stuk een nieuw leven heeft gevonden in de handen van een andere wereldberoemde naam,” zei Kristian Spofforth, hoofd juwelen voor Sotheby’s Londen, in een verklaring.

Het 136 mm x 95 mm grote kruis in fleuré-stijl, bezet met vierkante amethisten en geaccentueerd door 5,25 karaat rond geslepen diamanten, werd in de jaren 1920 ontworpen door juwelier Garrard, waarschijnlijk voor een particuliere klant. In de jaren tachtig kocht de vriend van prinses Diana, de Britse zakenman en schrijver Naim Attallah, het juweel en leende het verschillende keren uit aan de prinses om op evenementen te dragen.

Het kreeg een zekere bekendheid in oktober 1987, toen Diana het droeg naar een liefdadigheidsgala ter ondersteuning van Birthright, dat zich inzet voor de bescherming van mensenrechten tijdens zwangerschap en bevalling. Het is mogelijk de enige keer dat de prinses in het openbaar een kruis droeg.

Deze veiling is de eerste keer dat het kruis van Atallah in het openbaar is gezien na haar dood.

Spofforth voegde eraan toe: “Dit is een gedurfd sieraad door zijn grootte, kleur en stijl, dat niet kan falen om een levendige uiting te maken, of het nu gaat om geloof of mode – of allebei.

In een eerdere verklaring zei Spofforth: “Deze ongewone hanger staat symbool voor de groeiende zelfverzekerdheid van de prinses in haar kleding- en sieradenkeuzes, op dat specifieke moment in haar leven.