De Beers en Alrosa bleven in juni een zeer lage verkoop ervaren, omdat de kopers de hoge ruwe prijzen van deze mijnbouwers verwierpen ten gunste van goedkopere goederen van kleinere leveranciers.

De grote mijnbouwers willen vasthouden aan de prijzen, dus de mensen zien geen enkele stimulans om te kopen omdat het moeilijk is om te verkopen en geld te verdienen“, vertelde een zichthouder. “Fabrikanten en dealers zitten al op grote voorraden van geslepen en ruw.

De twee grootste producenten hebben hun prijzen op pre-coronavirusniveau gehouden, terwijl andere mijnbouwers die aanbestedingen houden in Antwerpen hebben verkocht tegen prijzen die 15% tot 25% lager zijn dan in februari, zo merkte een klant van Alrosa op. En zelfs die prijzen van de kleinere producenten werden kunstmatig opgeschroefd, zo legde hij uit, omdat zij klanten die op zoek waren naar specifieke producten in kleine hoeveelheden bedienden.

Als De Beers of Alrosa hun maandelijkse toewijzingen op de open markt zouden zetten, zouden ze prijzen tot 30% onder hun huidige niveau halen, zo schatte de fabrikant.”Er is geen behoefte aan ruw, want de fabrieken in India draaien al een maand op een zeer, zeer kleine capaciteit“, benadrukte hij.

De verkoop van geslepen goederen is niet drastisch verbeterd, en de voorraden zijn er nog steeds“, voegde een zichthouder eraan toe. “Fabrieken hebben geen reden om te openen, dus waarom zouden we ruw kopen?

De Beers hield zijn juni zicht afgelopen week, met beperkte bezichtigingen in Antwerpen in plaats van op de gebruikelijke locatie in Gaborone, Botswana, als gevolg van Covid-19 reisbeperkingen. De sight had een geschatte waarde van ongeveer 40 miljoen dollar, volgens een bron met kennis van zaken. De Beers heeft sinds zijn zicht in februari geen verkoopgegevens meer vrijgegeven en zal zijn inkomsten voor de eerste helft van het jaar op 30 juli bekendmaken.

Alrosa worstelde ook om kopers naar zijn recentste handelszitting aan te trekken, die 15 juni eindigde, na het melden van lage opbrengsten in april en mei. De Russische mijnbouwer zal zijn gegevens van juni op 10 juli publiceren.

Kick-starten van de verkoop

Ruw aankopers hebben een verhoogde urgentie gevoeld bij zowel De Beers als Alrosa om de inkomsten te verhogen, nadat de mijnbouwers tijdens de coronaviruscrisis 100% uitstel van aankoop toewijzingen toestonden. Ze introduceerden die flexibiliteit om de prijzen te beschermen en te voorkomen dat de markt wordt overspoeld met goederen, maar nu zijn klanten niet bereid om hun aankoop te hervatten tenzij de waarde verbetert. Vijf Alrosa klanten hebben sinds maart al afstand gedaan van hun status als Alrosa contractklant en staan onder druk om aankopen te doen.

Om de belangstelling te wekken, overweegt Alrosa om de contractverkoop buiten Moskou te houden voor de julizitting, met Antwerpen als waarschijnlijke locatie, en weegt ze af of ze haar uitstelbeleid wil voortzetten.

Verbonden tot het voorzichtige verkoopbeleid, zullen wij in verdere handelszittingen van het jaar alle beschikbare instrumenten gebruiken om het evenwicht van vraag en aanbod te handhaven en zullen helpen om het niveau van de voorraden van de snijders te normaliseren,” zei bovengenoemde woordvoerder van Alrosa. De Beers weigerde te becommentariëren.

De meeste fabrikanten in India hebben genoeg ruw om hun fabrieken tot Augustus gaande te houden, en kopen slechts als zij specifieke tekorten hebben, verklaarden handelaars. Dat heeft verkoop bij kleinere mijnbouwers bevorderd die een behoefte aan liquide middelen hebben en lage volumes aan verminderde prijzen aan snijders hebben verkocht, die zochten om beperkte hiaten in de inventaris aan te vullen.

De recente verhoging van Covid-19 gevallen in Surat heeft de hachelijke situatie verergerd, beweerde de handelaars. De Indiase slijpindustrie is niet teruggekeerd naar consistente operaties sinds de regering het vorige maand toestond om te heropenen, met verschillende bedrijven die gedwongen werden tot tijdelijke sluitingen na virusuitbraken.

De meeste Alrosa klanten hebben dezelfde houding als ik – ze hebben de goederen niet nodig, en ze zijn niet eens bereid om de goederen tegen deze prijs te bekijken,” zei een dealer.

Geleidelijke vrijgave

Diepgaande en plotselinge kortingen op ruw kunnen echter de hele markt schaden, dat wordt erkend door de zichthouders. Zij verwachten dan ook dat De Beers en Alrosa hun prijzen pas zullen verlagen wanneer de markt zich herstelt, wat de kopers verwachten in de herfst, in de veronderstelling dat de winkels en handelscentra blijven heropenen. Pas dan zullen de grootste mijnbouwers hun voorraden geleidelijk aan vrijgeven, voorspelden de dealers.

Laat de goederen komen in zeer kleine hoeveelheden, zodat in de tussentijd de totale voorraad langzaam zal afnemen, de sector geld genereert en de banken zich op hun gemak zullen voelen“, betoogde een dealer. “We beginnen vanaf september echt opnieuw met ondernemen, als het eindejaarsseizoen begint.

Inderdaad, kopers zullen terug moeten keren naar De Beers en Alrosa als ze meer significante volumes nodig hebben wanneer de markt verbetert.

Misschien hebben we tegen die tijd meer evenwicht tussen vraag en aanbod, en misschien hebben we dan meer vertrouwen om te kopen tegen bepaalde prijzen die we nu niet hebben“, zei een zichthouder.