Op 25 mei opende De Beers’ labgekweekte diamantmerk Lightbox zijn eerste concept store, als shop-in-shop bij House of Showfields in Williamsburg, Brooklyn.

Het is een van de 20 winkels binnen Showfields, een “ervaringsgerichte lifestylewinkel“, en het is de bedoeling dat het tot november in die ruimte blijft.

Lightbox – die volgende maand voor het eerst een stand heeft op de JCK Show in Las Vegas, in het paviljoen van de laboratoria – heeft in het verleden al pop-up stores gehad.

Vorig jaar zei het merk dat het overwoog om in 2024 fysieke winkels te openen in de Verenigde Staten. Een verklaring waarin de Brooklyn locatie wordt aangekondigd zei Lightbox “zal blijven groeien in de vorm van fysieke winkels“.

De winkel in Williamsburg is uitgerust met spiegels, prismatische kristallen en verborgen verlichtingselementen die de sieraden laten zien, waaronder oorbellen en solitaire paren tot 4 karaat.

Lightbox heeft ooit verklaard zijn aanbod onder de $1.000 te houden, maar heeft nu producten met een hogere prijs, met stukken die beginnen bij $250 en gaan tot $3.700.

Met zijn toekomstgerichte aanpak en unieke retailplatform biedt Showfields ons de mogelijkheid om klanten te ontmoeten en het Lightbox-verhaal op een meer betekenisvolle manier te delen“, aldus Antoine Borde, die vorig jaar tot CEO van Lightbox werd benoemd.

De producten van Lightbox worden online verkocht en in 165 winkels in de Verenigde Staten en Canada.

Waarom lanceerde De Beers Lightbox in 2018?

De lancering van Lightbox was een reactie op de opkomst van labdiamanten. Deze diamanten worden gemaakt in laboratoria en hebben dezelfde chemische en fysische eigenschappen als natuurlijke diamanten. Ze zijn echter veel goedkoper om te produceren en hebben mogelijk een kleinere ecologische voetafdruk. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar labdiamanten, vooral onder jongere consumenten die zich bewust zijn van de impact van hun aankopen op het milieu.

De Beers was zag deze trend gebeuren en besloot om zelf een lijn van labdiamanten te lanceren. Het bedrijf wilde hiermee een alternatief bieden voor natuurlijke diamanten en tegelijkertijd de controle houden over de markt. Door zelf labdiamanten te produceren en te verkopen, kon De Beers de prijzen laag houden en voorkomen dat andere bedrijven de markt zouden domineren.

Wat is Lightbox?

Lightbox is een lijn van labdiamanten die wordt geproduceerd door De Beers. Deze ‘diamanten‘ worden gemaakt in laboratoria en hebben dezelfde chemische en fysische eigenschappen als natuurlijke diamanten. Ze zijn echter veel goedkoper om te produceren en worden door De Beers verkocht tegen een vaste prijs van $800 per karaat. Dit is veel lager dan de prijs van natuurlijke diamanten, die kan variëren van enkele duizenden tot miljoenen dollars per karaat.
Lightbox labdiamanten zijn verkrijgbaar als losse stenen of als sieraden. De sieraden zijn ontworpen om betaalbaar en toegankelijk te zijn voor een breed publiek. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en ontwerpen, waaronder oorbellen, kettingen en armbanden.

Wat zijn de gevolgen voor de diamantindustrie?

De lancering van Lightbox heeft geleid tot verdeelde reacties in de diamantindustrie. Sommige bedrijven hebben de stap van De Beers verwelkomd als een erkenning van de groeiende vraag naar labdiamanten. Anderen hebben echter kritiek geuit op De Beers, omdat het bedrijf historisch gezien bekend staat om zijn natuurlijke diamanten.

Sommige experts zijn van mening dat de lancering van Lightbox de prijzen van natuurlijke diamanten kan beïnvloeden. Als consumenten overstappen op labdiamanten, kan de vraag naar natuurlijke diamanten afnemen, wat kan leiden tot lagere prijzen. Anderen zijn echter van mening dat natuurlijke diamanten nog steeds een belangrijke plaats zullen innemen in de markt, omdat ze worden gezien als een symbool van luxe en exclusiviteit.

De lancering van Lightbox was hoe dan ook een opmerkelijke stap voor De Beers, dat historisch gezien bekend staat om zijn natuurlijke diamanten. De gevolgen van Lightbox voor de diamantindustrie zijn nog niet volledig bekend, maar het is duidelijk dat labdiamanten steeds populairder worden bij consumenten.

Afbeelding: Showfields winkel in Brooklyn – bron: Showfields