Luxeconsumptie zit in de lift. De wereldwijde verkoop van luxeproducten kan dit jaar terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie. Gestimuleerd door een sterk herstel in China en een onverwachte vroege opleving in de VS, aldus Bain & Company.
In het eerste kwartaal van 2021 groeiden de inkomsten uit luxeconsumptie tot 1% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dit staat in de Luxury Study 2021 Spring Update van de Amerikaanse management adviesgroep. De stijging kwam doordat China een versnelling van de binnenlandse bestedingen aan luxeartikelen bleef optekenen. Dit ondanks beperkingen op reizen naar Hongkong nog steeds van kracht. Aldus een rapport dat Bain uitbracht in samenwerking met Altagamma, een Italiaanse industriegroep voor fabrikanten van luxegoederen.
Ondertussen heeft het hernieuwde consumentenvertrouwen in de VS, gestimuleerd door de stimuleringsmaatregelen van de overheid en een snelle uitrol van vaccins, de luxeconsumptie sneller dan verwacht nieuw leven ingeblazen, aldus Bain. Het snelle herstel op deze twee belangrijke markten weegt op tegen de achterstand in Europa. Dat wordt gehinderd door een tragere vaccinatiecampagne en het gebrek aan internationaal toerisme.
“Het is duidelijk dat consumenten nog steeds luxegoederen willen kopen. Dit zorgt, samen met het vermogen van de merken om zich aan te passen en te innoveren, voor een terugkeer naar groei in de markt,” zei Claudia D’Arpizio, een partner bij Bain.
Luxeconsumptie: 2 scenario’s
De vooruitzichten voor 2021 zijn echter nog onzeker, merkte Bain op. Het verwacht voor dat jaar een totale verkoop van luxeproducten tussen 250 miljard euro (304,49 miljard dollar) en 295 miljard euro (359,3 miljard dollar). Waar het totaal precies zal vallen, hangt af van welk van de twee mogelijke scenario’s zich voordoet.
In het eerste, dat door Bain als 30% waarschijnlijk wordt ingeschat, zal het herstel aanhouden tot het einde van het jaar en tegen 31 december terugkeren naar het niveau van 2019. De totale omzet van luxeartikelen zou in dat geval dit jaar kunnen oplopen van 280 miljard euro (341,03 miljard dollar) tot 295 miljard euro. Een tweede scenario heeft volgens Bain een waarschijnlijkheid van 70%. Hierin zal de groei in het eerste kwartaal een piek bereiken. Vervolgens zal het verlangzamen als gevolg van een vertraging van de binnenlandse luxeaankopen en een beperkt toerisme. In die hypothese zou de totale omzet van luxeproducten in 2021 250 tot 265 miljard euro (322,76 miljard dollar) bedragen. Hierbij zou het volledige herstel tot het niveau van voor de pandemie pas in 2022 optreden, voegde Bain eraan toe.