De diamantinvoer in China is vorig jaar sterk gestegen doordat de binnenlandse vraag naar juwelen toenam in een periode van economisch herstel na de sluitingen, aldus een verklaring van de Shanghai Diamond Exchange.

De totale waarde van de via de Shanghai Diamond Exchange (SDE) verhandelde geslepen goederen is met 105% gestegen tot een recordbedrag van 2,92 miljard dollar, aldus een woordvoerder van de beurs maandag. Het volume steeg met 96% tot 2,8 miljoen karaat.

De historische groei van de diamantimport in 2021 bewijst dat de economische fundamenten en onderliggende factoren die de langetermijnontwikkeling van China’s diamantmarkt ondersteunen ongewijzigd blijven, en geeft aan dat China’s diamantimport golven van groei voor een lange tijd zal aanhouden,” merkte SDE-voorzitter Lin Qiang op.

De cijfers overtroffen ook 2019 en stegen met 58% in waarde en 64% in volume. Dit weerspiegelt de totale diamantinvoer die China binnenkomt voor binnenlandse verkoop, aangezien de SDE het enige kanaal is voor de verzending van geslepen diamant tegen gunstige tarieven van 0% en slechts 4% belasting over de toegevoegde waarde, legde de woordvoerder uit.

De bestedingen in China zijn weer gestegen sinds de Covid-19 crisis van begin 2020, toen winkelsluitingen de vraag onderdrukten. De consumptie is meer binnenlands geworden als gevolg van reisverboden, waarbij de grootste juwelendetaillisten in de regio voor 2021 een sterke stijging melden in vergelijking met 2020 en 2019.

De detailhandelsverkoop van goud, zilver en juwelen maakte in 2021 een sprong van 30% naar CNY 304,1 miljard ($ 47,88 miljard), volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek van China. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 8,1% in lijn met de hogere inkomensniveaus en een verschuiving naar een op consumptie gebaseerde economie, merkte de SDE op.

Diamanthandelaren meldden echter een trage verkoop tijdens het Chinese Nieuwjaarsseizoen van 2022 in vergelijking met vorig jaar omdat het consumentenvertrouwen tekenen van verzwakking vertoonde. De economische groei vertraagde tot 4% in het vierde kwartaal van 2021. Een trend die volgens analisten te wijten is aan stroomtekorten, een vastgoedcrisis en maatregelen om nieuwe uitbraken van het coronavirus in te dammen.