Nu miljoenen vaccins zijn toegediend en het aantal COVID-19-besmettingen in de Verenigde Staten daalt, staan de Amerikanen te popelen om weer te gaan reizen en uit eten te gaan – twee consumptiecategorieën die op het hoogtepunt van de pandemie bijna volledig tot stilstand zijn gekomen.

Ja, onze vele maanden in trainingspak waarin we vakanties uitstelden, verjaardagsfeestjes organiseerden op Zoom, borduurwerk en houtbewerking onder de knie kregen en uitsluitend online winkelden, zijn zo goed als ten einde gekomen.

Dat is geweldig nieuws! Maar het opengooien van de deuren van de wereld is niet zonder zijn potentiële keerzijde voor de juwelenindustrie. Nu we allemaal vrij kunnen rondlopen, zeggen sommige detailhandelaars dat het onvermijdelijk is dat een verschuiving van het consumentengeld – weg van tastbare goederen en in de richting van reizen, dineren en ervaringen – op komst is. Het is gewoon een kwestie van tijd.

In hoeverre de terugkeer van reizen, dineren, bungeejumpen van Costa Ricaanse kliffen en dergelijke van invloed zal zijn op de verkoop van juwelen is het lastige deel. Niemand weet het precies.

Het is een onderwerp dat het onderzoeken waard is. En de NPD Group (een van de grootste marktonderzoekbedrijven ter wereld die de aankoopgegevens van consumenten van meer dan 165.000 winkels bijhoudt) heeft dat onlangs gedaan. In een memo dat vorige week door de groep werd vrijgegeven, zei Marshal Cohen, hoofdadviseur voor de detailhandel bij NPD, dat “sommige ervaringsgerichte uitgaven al sterk terugkomen, nu consumenten meer doen, zich meer kleden, meer nadruk leggen op uiterlijk en gezondheid, en meer beginnen uit te geven aan tastbare producten die verband houden met reizen en andere ervaringen.” Maar hij waarschuwde ook dat “als deze inhaalvraag zich de komende maanden gaat ontwikkelen, we ook kunnen verwachten dat die stijgende verkoop in kleding, schoeisel en andere categorieën een beetje zal afzwakken“.

In wezen geven de mensen momenteel uit aan kleding, juwelen, handtassen en andere luxegoederen. Volgens NPD is de omzet uit de detailhandel in de VS dit jaar van 1 januari tot 8 mei met 17% gestegen. En dit is volkomen logisch, aangezien we sinds januari 2020 allemaal in een surrealistische ‘stijlcoma’ verkeren en collectief hunkeren naar nieuwe mode.

Maar het enthousiasme voor luxeproducten is misschien niet blijvend. Zodra het grootste deel van de planeet is ingeënt, kan de drang om te verkennen het verlangen naar diamanten knopjes, een Rolex of een Louis Vuitton-handtas verdringen. Het soort artikelen dat degenen die het zich konden veroorloven, gemakkelijk konden bemachtigen tijdens de schijnbaar eindeloze COVID-19 lockdowns.

Als de grenzen voor reizen weer opengaan, of dat nu deze zomer is of later, kun je erop rekenen dat een golf aan reizen de overhand zal nemen,” schreef luxe retail analist Erwan Rambourg in een recent artikel voor Jing Daily. Hij beweert dat de opgelopen vraag naar reizen kan leiden tot “enige arbitrage tussen de uitgaven voor die reis die u al meer dan een jaar wilt maken en die handtas of dat horloge“.

Hoe kunnen juweliers hun verkoop stabiliseren als en wanneer dat gebeurt? Eén idee: koop goederen met de wereldwijde mobiliteit van uw klanten in gedachten. Een voorbeeld zou zijn om terug te schroeven op de voorraad “geweldige Zoom oorbellen” en uw aanbod van casual, reis-vriendelijke armbanden (denk aan leer en paracord) en duikhorloges te verhogen. Ga in op de kamp-geïnspireerde sieraden trend, en overwegen het aanbieden van reis-achtige accessoires zoals lederen paspoorthouders.

Het is moeilijk (onmogelijk?) om u voor te bereiden op het onbekende. Maar ervoor zorgen dat uw bedrijf echt wendbaar is en in staat om snel te pivoteren in antwoord op een steeds veranderende markt zou een uitstekend startpunt zijn.sylvain goldberg

“Om succes te hebben, moet je je kunnen aanpassen.”

Sylvain Goldberg