Na de lockdowns van 2020 verwachten de winkeliers een drukke zomer. Halverwege 2021 beginnen de winkeliers de weg terug naar een normale situatie in te slaan. Er is meer dan een jaar verstreken sinds de eerste sluitingen, en in de tussentijd hebben de winkeleigenaars genoeg tijd gehad om te evalueren en te reorganiseren.

Voor zichzelf iets kopen en online winkelen zijn beide toegenomen, en maatwerk blijft sterk, zeggen juweliers. Nu kijken de bedrijven optimistisch uit naar een zomer vol digitale betrokkenheid en tegelijk een terugkeer naar de in-store ervaringen.

Wat willen klanten?

Hoewel het afgelopen jaar een uitdaging was, heeft Christine Weber, eigenaresse van Schapell Jewelers in Boulder, Colorado, er het beste van gemaakt. Tijdens de lockdown door Covid-19 heeft ze een nieuw winkelsysteem in gebruik genomen en online diensten gelanceerd, wat heeft bijgedragen tot de groei van haar zaak.

In 2021 zijn de zaken geweldig gegaan,” verklaart ze. “Wat ons het meeste heeft verrast zijn de grote diamanten die we hebben verkocht. Een paar van 5 karaat, en 2 karaat. Mensen trouwen meer, en veel mensen zijn niet in staat om op reis te gaan. Mensen blijven meer thuis en gaan niet meer uit eten. Dus hebben ze deze extra middelen voor juwelen ter beschikking.

Haar klanten kopen ook vaker iets voor zichzelf, merkt ze op. “Ik zie dat meer vrouwen zichzelf toestemming geven om iets te kopen. Op onze locatie hebben we vooral huishoudens met twee inkomens. En ze rechtvaardigen hun aankoop meer. Ze zeggen zaken als: ‘Mijn man heeft zich een nieuwe dure fiets gekocht en ik gun mezelf dit.’

De enige producten die niet goed verkopen, aldus Weber, zijn uurwerken. “We verkopen items over de hele linie. Diamanten, goud, kettingen. Maar horloges verkopen een beetje langzamer.

Zelfkopende vrouwen waren ook de drijvende kracht achter zaken aan de kusten. Anna Sheffield, wiens gelijknamige winkel filialen heeft in New York en Los Angeles, Californië, heeft daarom meer mode-items aan haar assortiment toegevoegd.

In het verleden richtten we ons vooral op ceremoniële- en bruidssieraden“, legt ze uit. “We waren aan het aarzelen om verschillende categorieën, zoals halskettingen, oorbellen en armbanden aan ons assortiment toe te voegen. Nu ben ik meer persoonlijke sieraden aan het toevoegen. Dingen die je voor jezelf kan kopen. Ik had nooit eerder de dierenriem vertegenwoordigd in onze lijn, ik heb talismannen toegevoegd en symbolen van verandering en liefde. We gaan daar meer in op, en die doen het erg goed voor ons. Mensen willen dingen die blijvend, apart en speciaal zijn. En die modecategorie is aan het groeien.

Ze ziet ook een opleving in parels. “Ik weet niet of het door Vice President Kamala Harris komt, maar ze beleven zeker een moment,” zegt ze. Aan de andere kant zijn de verkoopcijfers van trouwringen gedaald en ziet ze minder armbandverkopen. “Ik heb het gevoel dat armbanden lange tijd de kleinste categorie zullen blijven, omdat we zoveel tijd besteden achter een klavier.

In Gadsden, Alabama, zijn op maat gemaakte zettingen en -ontwerpen erg populair voor Benny McNair, die samen met zijn vrouw Gail eigenaar is van McNair Jewelry. Deze diensten hebben zich vertaald in diamantverkoop, goudmontages en semi-mountings. ‘Semi-mounting’ is een naam die gegeven wordt aan een stuk dat slechts ‘half afgewerkt‘ is. Het mist nog de middensteen. Dit soort monturen zijn worden voornamelijk op maat gemaakt.

En natuurlijk doen we dagelijks juwelenreparaties“, zegt hij. “En ook doen we een indrukwekkende hoeveelheid taxatiewerk. Zelfs van buiten de staat komen er elke week klanten in onze winkel.

Diamanten juwelen in het algemeen zijn sterk geweest,” vervolgt hij – vooral diamanten verlovingsringen en semi-mountings. “Dat voedt de diamantverkoop enorm. Ook de markt voor gekleurde stenen doet het goed.

“Dit jaar is veel leuker”

De sluiting woog op McNair’s omzet voor een deel van 2020, maar 2021 was tot nu veel beter. “De winst over het tweede kwartaal van 2020 was ongeveer 60% lager dan in andere jaren,” zegt hij. “Maar aan het eind van het jaar hadden we de achterstand meer dan ingehaald. We hadden een prachtig jaar, en 2021 is tot nu toe ook een topjaar gebleken.

Voor Weber in Colorado is het belangrijkste verschil tussen dit jaar en vorig jaar dat ‘dit jaar veel leuker is’. “Onze verkoop is aanzienlijk gestegen. We zien ongeveer 25% groei. Mensen hebben hun vaccinaties gehad en ze lijken langer in de winkel te blijven. Ik heb klanten gehad die zeiden dat ze hier alleen maar kwamen om uit te kunnen.

De stemming is dit jaar vooral positief. “Er is zoveel meer optimisme,” zegt Sheffield, die een positieve aprilmaand meldde. “Vooral nu het beter weer wordt. Begin 2021, met afschuwelijk weer en Californië dat in de tweede Covid-19 golf zat, voelde niet als het nieuwe jaar dat ons beloofd was. Maar sinds het weer en het licht zijn teruggekeerd en mensen zich laten vaccineren, gaan we in de richting van hoe het er normaal uitziet.