Dit was het jaar waarin synthetische diamanten mainstream gingen. De Beers lanceerde zijn Lightbox merk, de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) versoepelde zijn regels voor het beschrijven van in het lab gekweekte diamanten en grote bedrijven als Macy’s en JCPenney namen synthetische diamanten in hun eindejaarsassortiment op. Dit zijn enkele van de online verhalen die het afgelopen jaar veel aandacht hebben aangetrokken.

1. Lab-gekweekte diamanten zijn diamanten, zegt de FTC

De FTC (Federal Trade Commission) heeft, na overleg met de branche, ingrijpende wijzigingen aangebracht in haar sieradenrichtlijnen. Dit was m.i. het meest opvallende uit de 161 pagina’s tellende conclusies van de commissie: de beslissing om het woord “natuurlijk” te laten vallen uit de definitie van een diamant om het feit weer te geven dat gedolven stenen niet langer het enige beschikbare product waren. De makers van synthetische diamanten zagen dit als een overwinning, maar het nieuws veranderde niets aan het feit dat marketeers duidelijk moeten maken wanneer een diamant door de mens is gemaakt.

Feit: de vorige definitie van de FTC was al in voege sinds 1956.

2. Een bepalend moment voor door het lab gekweekte diamanten

Leveranciers van synthetische diamanten zullen vrijwel zeker de nieuwe definitie gebruiken voor marketingdoeleinden. (Diamond Foundry heeft dit al gedaan.) De nieuwe richtlijnen brachten ook de World Jewellery Confederation (CIBJO) ertoe om zijn eigen definitie van diamanten te heroverwegen, hoewel het later besloot om het voorlopig ongewijzigd te laten.

Feit: de nieuwe definitie van de FTC bracht het in strijd met de meeste belangrijke normen, waaronder de International Organization for Standardization (ISO), Blue Book van CIBJO en de “Diamond Terminology Guideline” die negen organisaties betrokken bij natuurlijke diamanten in januari publiceerden.

3. Martin Rapaport over de synthetische diamanten van De Beers

De Beers heeft alleen eigen zakelijke belangen als het strategische beslissingen neemt, betoogde Martin Rapaport. Dat is ook zo voor de lancering van Lightbox, een mode-sieradenlijn met in het laboratorium gekweekte diamanten.

Belangrijkste citaat: “De regering van Botswana zou De Beers moeten vragen: waar blijft jullie opwindende nieuwe marketingprogramma voor mode-sieraden met natuurlijke diamant?

4. Wie zijn de grootste aankopers van ruwe diamant?

Ruwe diamanten maken een lange en bochtige reis voordat ze hun laatste slijpbestemming bereiken. In dit uittreksel uit een Rapaport Research Report is bekeken wie de goederen koopt en waarheen ze ze voor verwerking verzenden. Het presenteerde ook een volledige lijst van de 124 bedrijven die kochten bij De Beers, Alrosa, Dominion Diamond Mines en Rio Tinto.

Feit: India snijdt en slijpt 80% tot 90% van de diamanten ter wereld, terwijl naar schatting 84% ruwe stenen via Antwerpen gaat.

5. Melee-pakket bevat slechts één natuurlijke steen

Dit is het hoogste percentage van niet openlijk aangegeven synthetische melee die de GIA op een pakket heeft ontdekt, volgens gemmologen van het instituut. Van de 1.102 kleine diamanten in een pakket die de GIA ontving om te testen, waren er 1.092 zeker synthetisch, negen kwamen niet in aanmerking voor onderzoek en slechts één was natuurlijk.

Feit: fraudeurs voegen vaak een paar synthetische diamanten toe om de omvang van een melee-pakket te vergroten, terwijl ze de meerderheid natuurlijk houden – een praktijk die bekend staat als “zouten.” In dit zeldzame geval waren de in het laboratorium gekweekte diamanten veel belangrijker dan de gedolven stenen.

6. De Beers Vernietigt transparantie in de diamantindustrie

De Beers belemmert de bronverificatiepogingen van de industrie door te voorkomen dat haar klanten de herkomst onthullen van de goederen die ze bij de mijnwerker kopen, aldus Martin Rapaport in een voordracht in Las Vegas in juni. De producent “gebruikt zijn marktmacht om de concurrentie op de markt te beperken voor legitieme, brongecertificeerde, geslepen diamanten“, voegde hij eraan toe in deze schriftelijke verklaring. De Beers zei dat ze deze maand voorstellen zullen uiten om de regels te versoepelen.

Feit: 42% van ’s werelds legitieme diamantproductie in 2017 kwam van De Beers.

7. Synthetische diamant van 1,5 karaat te koop voor $ 32

Cards Against Humanity is bekender vanwege zijn politiek incorrecte partygames dan vanwege zijn rol in onze branche. Op Black Friday boden ze plots een 1,5-karaats lab-gekweekte steen aan voor $ 32; zijnde aan 99% korting op de oorspronkelijke prijs. De koper mocht zelfs de steen retourneren, omdat 50% van de huwelijken in een echtscheiding eindigde, legden ze uit.

Belangrijk citaat: “Als iemand van Brilliant Earth dit artikel leest, zou je moeten weten dat ik bevriend ben met veel alleenstaande vrouwen van 23 tot 38 jaar en ik zal namens jou blijven adverteren,” zei Jane Benn, community manager bij Cards Against Humanity.

8. GIA ontdekt gebroken diamant die terug aan elkaar gelijmd werd

Degene die deze twee helften van een diamant bij elkaar kleefde, zou een prijs voor innovatie verdienen als het niet om een poging tot oplichting zou gaan. De GIA ontving hetgeen leek op een groene diamant – met een gewicht van 1,38 karaat – maar ontdekte al snel dat het de steen niet kon evalueren omdat het een lijn van een “onbekende kleefstof” in het midden bevatte. Het instituut had nog nooit zoiets eerder gezien.

Feit: de GIA kan alleen een diamant beoordelen waarop de 4C’s van toepassing zijn. Dat was hier niet het geval, aangezien het karaatgewicht de twee helften zou hebben omvat, plus de stof die ze bond.

9. Vrouw beweert dat Kay Juweliers haar ring hebben gestolen

De merken van Signet Jewellers hebben de afgelopen jaren te maken gehad met verschillende potentiële public-relations rampen, maar deze hebben ze probleemloos aangepakt. Requitta Darshae East, een klant bij Kay Jewelers, beweerde dat de winkelier ringen had gestolen die ze had afgegeven voor onderhoud. Haar furieuze Facebook-bericht ging viraal, waardoor veel anderen commentaar gaven met berichten over hun vermeende slechte ervaringen met Kay’s klantenservice. Kay, die de ringen naar de verkeerde winkel had gestuurd, vloog twee senior executives naar de woning van East in Chicago en sloot vrede met haar.

Belangrijk citaat: “Er is een manier om elke situatie recht te zetten“, schreef East.

10. Hoe De Beers zijn nieuwe synthetische handel ziet

De Beers CEO Bruce Cleaver onthulde hoe Lightbox zich zou richten op leuke, kleurrijke stenen. Het bedrijf lanceerde niet alleen een nieuwe productlijn; het stuurde ook een boodschap naar de handel over wat consumenten verwachten van in het lab gekweekte diamanten, nauwkeurig getimed voor het begin van de JCK Las Vegas-show.

Feit: Lightbox zou een omzet van $ 150 miljoen tot $ 200 miljoen per jaar kunnen genereren als zijn productie-installatie in Oregon volledig functioneel is in 2020, volgens Cleaver.