Net als de aandelenmarkt in het algemeen heeft de juwelenindustrie de laatste tijd een paar recordjaren beleefd, waarvan het handjevol beursgenoteerde juweliersbedrijven duidelijk heeft geprofiteerd.

Maar in de afgelopen weken zijn de aandelen van de juweliersbranche samen met de rest van de markt in een neerwaartse spiraal terechtgekomen.

Opvallend is dat zowat alle beursgenoteerde bedrijven – waaronder Signet Jewelers, Pandora, Brilliant Earth, Charles & Colvard, en Movado – solide resultaten rapporteerden in hun meest recente kwartalen. En in de meeste gevallen ligt hun aandelenkoers ver boven het niveau van vóór de COVID-19.

Maar detailhandelaandelen zijn in het algemeen gedaald, en sommigen maken zich zorgen dat juwelen de huidige hoge groeicijfers niet kunnen aanhouden.

Op het moment van schrijven werden de aandelen van Signet Jewelers verhandeld tegen $55,36 per aandeel, een daling van 25% ten opzichte van een maand geleden, toen het aandeel werd verhandeld tegen $81. De 52-weekse hoogste koers was $111,92.

Analist Paul Zimnisky noemt Signet “een waardeaandeel, dus het was ‘goedkoop’ op een typische waarderingsbasis, zelfs vóór de uitverkoop van de aandelenmarkt“.

Hij merkt op dat het “vorig jaar veel cashflow genereerde, en dat ze die gebruiken om dit jaar aandelen terug te kopen“, wat de aandelenkoers zou moeten ondersteunen.

Brilliant Earth, het juwelenbedrijf met de meest recente IPO, wordt nu verhandeld tegen $3,87 per aandeel, nadat de aandelen daalden toen het de verwachtingen voor de rest van 2022 verlaagde. Het aandeel debuteerde op $12 per aandeel, wat iets onder de verwachtingen lag maar het bedrijf nog steeds op meer dan $1 miljard waardeerde. Het 52-weeks hoogtepunt was $20,39, dat het in december bereikte.

Zimnisky zegt dat Brilliant Earth’s aandelen zowel hebben geprofiteerd als zijn gekwetst door de recente marktcycli.

Als je in deze markt een groeiaandeel bent met een grote multiple en je vertoont enig teken van zwakte, dan word je gekruisigd,” voegt hij eraan toe. “Brilliant Earth is een goed bedrijf, maar de waardering was gewoon te hoog. Ze zijn vorig jaar midden in de zeepbel naar de beurs gegaan.

Hij voegt eraan toe dat het aandeel geholpen zou kunnen worden als de CEO of chief financial officer wat aandelen zou kopen, wat gezien zou worden als een motie van vertrouwen.

De CEO’s van Starbucks, Spotify en Shopify hebben onlangs eigen aandelen gekocht na grote sell-offs, en de aandelen veerden op“, zegt hij.

Hij denkt dat het een mogelijk overnamedoelwit zou kunnen zijn, net als zijn twee belangrijkste e-tail rivalen, Blue Nile en R2Net, eigenaar van James Allen, die respectievelijk werden gekocht door Bain Capital en Signet.

Op het moment van publicatie werd Pandora verhandeld op 511 dollar op Nasdaq Copenhagen. Het hoogste punt in de afgelopen 52 weken was 950 dollar.

Het aandeel van horlogemaker Movado Group werd op het moment van schrijven gewaardeerd op $32,20 per aandeel, een daling ten opzichte van het hoogste aandeel in de afgelopen 52 weken van $46,24.

Charles & Colvard, het moissanietbedrijf dat zich ook heeft gewaagd aan de productie van laboratoriumdiamanten, leek vorig jaar eindelijk door de barrière van $2 te breken, nadat het een paar jaar in de $1 à $2 klasse had doorgebracht. Vorig jaar bereikte het een 52-weeks hoogtepunt van $3,32. Maar nu is het weer gezakt naar $1,36 per aandeel.

Wat betreft de verschillende lab-gekweekte diamant bedrijven en juwelen e-tailers waarvan gedacht wordt dat ze een IPO overwegen, zegt Zimnisky dat naar de beurs gaan een “stuk moeilijker kan zijn nu dan het zes maanden geleden was.