Afwasdiamanten – Afbeelding: Megan Thorne collectie

Er is een nieuwe trend in verlovingsringen: afwasdiamanten.

Afwasdiamanten? Lees mee.

In 2022 zullen er volgens de onderzoeksgroep The Wedding Report zo’n 2,47 miljoen huwelijken plaatsvinden. En zo begint de nieuwste trend in verlovingsringen: afwasdiamanten.

Bruine, grijze, champagnekleurige of zout-en-peper gekleurde stenen – tinten nat. De stenen worden populair om een handvol redenen. Ze zijn meer toegankelijk geprijsd, wat betekent dat paren voor een hoger karaat gewicht kunnen kiezen.

Grote juweliers die gespecialiseerd zijn in bruidssieraden, zoals Brilliant Earth en Blue Nile, zien groeiende belangstelling voor deze zogenaamde afwasdiamanten. Terwijl eenvoudige diamant solitaire ringen met een witte diamant als het middelpunt altijd wel de basis van de verlovingshandel zullen blijven, “is er steeds meer vraag naar bruine en grijze diamanten; deze maken deel uit van de fancy kleur categorie, net als een roze of gele steen.

Deze afwasdiamanten trend is zeker onderdeel van een bredere trend in diamanten en diamanten sieraden om meer individualistisch en innovatief te zijn.

Jonge koppels kunnen een vrij grote steen of unieke vorm krijgen, die ze normaal niet in dezelfde grootte en vorm in een zeer witte steen zouden kunnen krijgen, voor een gelijkaardig budget.

Deze afwasdiamanten zijn niet alleen een trend, er wordt ook steeds meer naar gevraagd. Ook het tijdschrift Brides heeft zich over dit onderwerp uitgelaten.

Ontwerpers en afwasdiamanten

Ontwerpers omarmen de meer natuurlijke diamanten met veel enthousiasme. Als je ze eenmaal ziet zou je er zelf wel eens voor kunnen vallen. De juwelenontwerpster Megan Thorne uit Fort Worth is al helemaal mee. Ze heeft een selectie van oogverblindende peper en zout verlovingsringen ontwerpen, met nog meer modellen op komst.

Ik ben blij dat deze stenen steeds meer aandacht krijgen,” vertelt Thorne. “In het verleden werden deze stenen vermalen en gebruikt voor industriële toepassingen. Maar ze zijn nu meer gegeerd.”

In een paar marketingcampagnes in de afgelopen 10 jaar of zo, zijn deze diamanten in verschillende verschijningsvormen geïntroduceerd. Waaronder ruwe en rustieke diamanten. Ik noem ze zout en peper of galaxy diamanten.

Meestal zijn deze stenen roos geslepen, om de ongewone kleur en schittering van de facetten te versterken. Veel moderne diamant slijpvormen (zoals de prinses, ovaal, peer, ronde of marquise met 50 tot 58 facetten) worden specifiek gebruikt om onvolkomenheden in een steen te verbergen en om zoveel mogelijk licht te weerkaatsen.

De eeuwenoude roos slijpvorm (ook bekend als een oude mijn slijpvorm) heeft een grote, gewelfde tafel die uw oog naar beneden laat vloeien in de steen waardoor de schittering van een diamant wordt vergroot. Met veel minder facetten (slechts 24 slijpvormen) dan de meeste moderne vormen, is er nergens iets verborgen op deze meer natuurlijke diamanten.

Dat is net het punt voor diegenen die houden van een meer natuurlijke look. De kleur, ‘modderigheid’ en gespikkelde gebreken voegen in hun ogen juist iets toe aan de schoonheid van de steen. Net als bij een antieke spiegel – waarvan het vlekkerige, geoxideerde uiterlijk de spiegel precies aantrekkelijker maakt – wil je de foutjes niet camoufleren.

In tegenstelling tot zeer heldere, en perfect witte stenen, hebben deze een etherische zachtheid en schieten ze het licht niet door de kamer,” zegt Thorne. “De roos slijpvorm, met zijn vlakke onderkant en gewelfde bovenkant, is als een venster dat je uitnodigt om het sterrenstelsel binnenin de steen te verkennen. Het geeft ook een bijzondere uitstraling aan de steen.

Thorne’s Evergreen solitaire ring heeft een ovale, roos geslepen, zout en peper centrale diamant van 1,84 karaat ($5.775,00). Het is ongelooflijk sprankelend, met gevlekte spatten van inkt en ijs, geklemd in een dramatische setting met handgesneden evergreen patroon op de schouders. Het ziet er schitterend uit met een contrasterende 18-karaats geel gouden band.

Ik werd verliefd op geel goud voor mijn monturen,” zegt Thorne. “Het is beter te verwerken en ik hou ervan hoe het aanvoelt in mijn handen als ik aan het creëren ben.” Achttien karaats goud is ook het perfecte visuele tegenwicht voor peper- en zoutdiamanten. Het contrast laat ze des te meer opvallen.

Een andere verbluffend onconventionele verlovingsring is Thorne’s Evergreen met drie stenen. Van binnenuit verlicht, schittert de centrale peper-en-zout diamant met hints van zowel ijzig grijs als warm vuur. De 2,02 karaat kussenvormige diamant wordt geflankeerd door de zachte schittering van witte roos geslepen zijdiamanten, die de kleur van de middensteen accentueren.

Deze zetting is ideaal “voor een door en door modern meisje dat graag knipoogt naar traditie,” merkt Thorne op.

Zout en peper stenen zijn minder duur en interessanter. Ze hebben verschillende opaciteiten, variërend van doorschijnend tot ondoorzichtig. Andere variaties zijn kleurflitsen zoals lavarood en -blauw die zichtbaar zijn in de steen en een mooie iriscentie geven.

Maar dit zijn echte diamanten,” verzekert Megan Thone. “Ze zijn duurzaam en gaan lang mee, terwijl andere populaire gekleurde stenen niet goed bestand zijn tegen dagelijkse slijtage.” Waaronder saffieren, smaragden en robijnen. De peper-en-zout verlovingsringen van Thorne zijn erfstukken om door te geven aan de volgende generatie.

De bekendheid ervan neemt toe,” zegt ze. “Je kunt je een grotere steen veroorloven omdat het prijspunt vriendelijk is. Ik denk dat mensen op zoek zijn naar iets dat hun persoonlijkheid uitdrukt. En deze diamanten zijn vaak interessanter en aangenamer.”

Thorne vertelt dat ze nog zes andere ontwerpen in productie heeft, elk met antieke en peper-en-zout diamanten.

En? Valt u ook voor deze afwasdiamanten?

 

afwasdiamanten Megan Thorne-limited-edition