Afbeelding: Al Cook, CEO De Beers – De Beers 

De nieuwe De Beers CEO Al Cook niet verontrust door de dalende lijn in de resultaten van de tweede verkoopcyclus voor 2023 van de groep.

De Beers organiseert elk jaar 10 verkoopcycli, waarbij de tweede loopt van 20 februari tot en met 7 maart.

De voorlopige omzet bedroeg 495 miljoen dollar, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 652 miljoen dollar in 2022.

De nieuwe De Beers CEO Al Cook was niet verontrust door de omzetdaling van 24 procent op jaarbasis en zei dat hij verwacht dat zichthouders in de latere stadia van het jaar agressiever zullen inkopen.

In deze, mijn eerste zichtupdate aan de markt, ben ik blij dat de vraag naar ruwe diamanten gestaag blijft, in overeenstemming met onze verwachtingen voor de verkoop naarmate het jaar vordert.”

We weten bijvoorbeeld dat zichthouders meer van hun aankopen hebben gepland voor later in 2023, gezien de economische onzekerheid op het moment dat zij hun planningsbeslissingen eind 2022 namen. Het is ook bemoedigend om aan het begin van het jaar enkele positieve trends te zien in de vraag van eindklanten naar diamanten juwelen.

Nieuwe leiding

Cook heeft de rol van CEO overgenomen van Bruce Cleaver, die een nieuwe functie bij moederbedrijf Anglo American heeft gekregen.

Voordat hij bij De Beers kwam, was Cook executive vice president of exploration and production international bij Equinor, het Noorse staatsoliebedrijf.

Cook gaf op LinkedIn een verklaring vrij over zijn eerste dag als CEO en benadrukte een aantal belangrijke doelstellingen voor zijn tijd als leider van ’s werelds grootste diamantmijnbouwbedrijf.

Hoewel het vandaag mijn eerste dag is als werknemer van De Beers, heb ik zoveel mogelijk tijd besteed aan het opbouwen van mijn inzicht in de branche. Hoe meer ik leer, hoe meer mensen ik ontmoet, hoe meer ik onder de indruk ben,” zei Cook.

Mijn eerste prioriteit bij elk bezoek is veiligheid. Gedurende 27 jaar in de energiesector, waarvan drie jaar in offshore operaties, heb ik geleerd dat veiligheid op de eerste plaats moet komen.”

Cook, ooit werkzaam als geoloog van beroep, zei dat hij altijd gefascineerd is geweest door edelstenen.

Eén ding heeft me verrast voor een bedrijf dat zo historisch is als De Beers, er is een sterke geest van innovatie,” vervolgde hij.

Of het nu gaat om het pionieren met het gebruik van blockchain, zodat een klant precies weet waar zijn diamant vandaan komt, het bouwen van ’s werelds meest geavanceerde diamantrecuperatieschip, of het zoeken naar nieuwe kimberlietpijpen diep in de aarde, ik blijf overal verbazingwekkende technologie aantreffen.

De aandacht gaat nu uit naar de derde verkoopcyclus van De Beers (27-31 maart) in het licht van recente suggesties van Amerikaanse handelsorganen dat er verdere sancties zullen worden opgelegd aan Russische diamanten die door De Beers rivaal Alrosa worden gedolven.