Alrosa zal wellicht zijn productieplan voor 2021 verhogen in reactie op de diamantschaarste en de toenemende vraag, zei het management na de bekendmaking van de torenhoge kwartaalresultaten.

De markt herstelt zich sneller dan we hadden voorspeld,” merkte Alexey Philippovskiy, de chief financial officer van de Russische mijnbouwer, vrijdag in een verklaring op. “Ondertussen ligt het diamantaanbod nog steeds 20% onder het niveau van voor Covid-19, en het is onwaarschijnlijk dat de wereldwijde productie op middellange termijn weer zal aantrekken.

Snijders en slijpers hebben een aanzienlijke orderportefeuille bij klanten en zijn winstgevender dan vorig jaar, verklaarde Alrosa. Ze hebben ook een gebrek aan voldoende ruw materiaal en leren “om te werken met de laagste voorraden ooit“, voegde het bedrijf eraan toe.

In het licht hiervan zei de Russische mijnbouwer dat hij zijn productieverwachting voor het hele jaar met 5% zou kunnen verhogen ten opzichte van de huidige 31,5 miljoen karaat. Dit zou de tweede verhoging zijn van de productievooruitzichten van het bedrijf voor het jaar; het was oorspronkelijk van plan om 28 miljoen tot 30 miljoen karaat op te graven, maar heeft dat cijfer in maart herzien. De werkelijke productie in 2020 kwam uit op 30 miljoen karaat.

De laatste update komt nadat Alrosa een nettowinst van 30,18 miljard roebel (411,7 miljoen dollar) rapporteerde in het tweede kwartaal – de hoogste voor een kwartaal in meer dan drie jaar – vergeleken met slechts 263 miljoen roebel (3,6 miljoen dollar) tijdens het hoogtepunt van de Covid-19 crisis een jaar eerder.

De inkomsten stegen meer dan vertienvoudigd tot 92,45 miljard roebel (1,26 miljard dollar), als gevolg van een opleving na de marktdaling van vorig jaar. De verkoop van ruwe en geslepen diamanten bedroeg 87,74 miljard roebel (1,2 miljard dollar) – een stijging ten opzichte van de 6,27 miljard roebel (85,5 miljoen dollar) in dezelfde periode van 2020.

Het bedrijf profiteerde van een stijging met 7% van de soortgelijke prijzen voor ruwe diamant in vergelijking met het vorige kwartaal. Andere inkomsten kwamen uit de transport-, energie- en sociale-infrastructuuractiviteiten van de onderneming.