De prijzen voor ruwe diamant van Alrosa hebben hun hoogste niveau bereikt sinds eind 2018 omdat de Russische mijnwerker door schaarste niet aan de sterke vraag kan voldoen.

De ruwprijsindex van het bedrijf, die vergelijkbare waarderingen volgt, steeg met 22% jaar op jaar in het derde kwartaal en steeg met 10% ten opzichte van de voorgaande drie maanden.

Hoewel het herstel van de diamantmarkt van de Covid-19 crisis tijdens de periode afzwakte, lag de verkoop nog steeds ver boven de cijfers van 2020. De totale diamantinkomsten stegen met 59% j-o-j tot $938,1 miljoen voor het kwartaal, waarbij de verkoop van ruwe diamant met 63% toenam tot $903,8 miljoen. De gemiddelde verkoopprijs daalde met 10% tot 99 dollar per karaat.

De vraag naar juwelen is sterk in alle belangrijke markten,” verklaart het bedrijf. “Tegelijkertijd zijn de voorraden ruwe diamant bij mijnbouwers minimaal, omdat het aanbod structureel is gedaald.

De ruwmarkt begon zich te herstellen in het derde kwartaal van 2020 toen het consumentenvertrouwen terugkeerde na de aanvankelijke lockdowns als gevolg van het coronavirus. Dit leidde tot een sterk eindejaarsseizoen voor de kleinhandel en een levendige periode van herbevoorrading in het eerste kwartaal van 2021, waardoor de mijnbouwers vanaf het tweede kwartaal met minimale voorraden bleven zitten.

Deze lagere beschikbaarheid van goederen droeg bij tot een daling van de verkoop in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal, aldus de mijnbouwer.

De prijsindex is sinds het begin van het jaar met 25% gestegen en bereikte een niveau dat het bedrijf voor het laatst zag in het vierde kwartaal van 2018. Zijn voorraden stegen licht tot 8,6 miljoen karaat in het derde kwartaal – een stijging ten opzichte van een bijna ongekend dieptepunt van 8,4 miljoen karaat in het tweede kwartaal – maar waren nog steeds 72% lager op jaarbasis.

Dit weerspiegelde ook een daling van de productie met 5% j-o-j tot 8,8 miljoen karaat. Hoewel het verkoopvolume groter was dan dat, met een stijging van 83% tot 9,2 miljoen karaat, namen de voorraden toch nog toe omdat Alrosa zo’n 696.500 karaat kon verkopen die het had gekocht van de Russische staatsdepositaris voor edelstenen Gokhran.

Ondertussen daalde de omzet van de afdeling geslepen diamant van de mijnwerker met 4% tot $34,3 miljoen.

In de eerste negen maanden van 2021 is de totale diamantverkoop van Alrosa meer dan verdubbeld tot $3,27 miljard, tegen $1,58 miljard in dezelfde periode van 2020, als gevolg van de opleving van de wereldmarkt. De inkomsten uit ruwe diamant bedroegen $3,13 miljard, tegenover $1,51 miljard een jaar eerder.