De Beers verhoogde de prijzen van bepaalde ruwe diamanten met een lagere waarde op zijn zicht van november omdat de vraag van de Amerikaanse consument in de aanloop naar de feestdagen aantrekt.

De prijzen in de goedkoopste categorieën stegen met relatief lage percentages. Dit omvatte stenen onder 0,75 karaat, evenals items in piqué en andere lagere-kwaliteit categorieën. De Beers weigerde commentaar te geven.

Hoewel de diamantmarkt zich al ongeveer een jaar aan het herstellen is, is de kleinere, goedkopere ruwe diamant een van de laatste die zich herstelt, aldus insiders. De categorie is nu populair omdat Amerikaanse detailhandelaars geslepen diamant zoeken voor het kerst- en verlovingsseizoen. Zichthouders anticipeerden op de veranderingen en kochten het merendeel van de ruwe goederen die deze week op de verkoop werden aangeboden, zeiden de bronnen.

De laatste zes maanden is dit gebied een beetje achtergebleven, en nu komt er plotseling veel vraag naar,” zei een deelnemer aan de ruwmarkt. “Dus stijgingen in deze zones zouden voor niemand een verrassing moeten zijn. De markten reageren omdat er genoeg vraag is. Het is de staart van de golf in de ruwvraag.

De prijzen van ruw liggen hoger dan voor de Covid-19 pandemie. Het economisch herstel in de VS en China – en een daling van de reisuitgaven – hebben de verkoop van juwelen gestimuleerd, terwijl de productie van ruw is vertraagd na de sluiting van de Argyle mijn en operationele problemen bij andere afzettingen.

De opleving heeft de fabrikanten niet alleen een aantal maanden goede zaken opgeleverd, maar heeft ook opnieuw de bezorgdheid over krappe winstmarges aangewakkerd. Sommige slijperijen hebben naar verluidt hun Diwali-sluitingen tot drie weken verlengd vanwege de hoge kosten van ruw en het gebrek aan beschikbare goederen voor het slijpen.

De sector had een goed jaar na drie jaar van turbulentie, maar iedereen kijkt naar een zeer turbulent volgend jaar als de ruwprijzen op dit niveau blijven,” zei een productie executive. “Ik denk dat het nog wel even zal duren voordat de prijzen voor geslepen goederen weer omhoog kunnen.