Alrosa heeft haar lidmaatschap van de Responsible Jewellery Council (RJC) opgeschort, een zoveelste gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

Alrosa’s ‘zelf-schorsing’ betekent vermoedelijk dat het niet langer een gecertificeerd lid is, hoewel Alrosa hierover zegt “de RJC hierop nog aan te zullen spreken“.

De certificering door de RJC van de Russische diamantmijnbouwer, die voor een derde in handen is van de Russische regering, was een twistpunt binnen de groep en leidde tot het ontslag van de uitvoerend directeur en drie prominente leden: Pandora, Richemont, en Kering.

In een verklaring verklaarde RJC dat de raad van bestuur had gestemd voor aanvaarding van de schorsing.

Aan het begin van deze invasie zijn we begonnen met een grondig juridisch onderzoek om ervoor te zorgen dat de juiste procedure werd gevolgd om de integriteit van het RJC-bestuur namens zijn meer dan 1.500 leden te handhaven,” zei voorzitter David Bouffard in de verklaring.

Hij zei dat het juridisch advies werd vertraagd door de uitvoering van de Amerikaanse en Britse sancties, maar dat het deze week aan het bestuur werd overhandigd. Het heeft de aard van dat advies niet gespecificeerd.

Door actie te ondernemen voordat de juridische opinie was uitgebracht, zou de RJC aan aanzienlijke juridische risico’s zijn blootgesteld,” aldus de verklaring.

Als een hoog aangeschreven en onafhankelijke organisatie nemen we ons bestuur zeer serieus,” voegde Bouffard in de verklaring toe. “Fundamenteel blijven we gefocust op het doel van de RJC, namelijk ervoor zorgen dat sieraden op verantwoorde wijze worden ingekocht. Onze acties en due diligence weerspiegelen onze toewijding aan dat doel.

In een verklaring zei Alrosa dat de stap was genomen vanwege “de huidige ongekende realiteiten” en noemde zichzelf een “bedrijf dat evenveel om de industrie geeft als om zijn mijnbouwgemeenschappen.”

We zullen onze hoogste normen van verantwoordelijk zakelijk gedrag en bedrijfsethiek, die een integraal onderdeel zijn van onze cultuur en principes, blijven handhaven,” zei Alrosa. “Wij hebben altijd een vooraanstaande positie ingenomen op de duurzaamheidsagenda in de diamantmijnbouw, met een duidelijke visie op onze verantwoordelijkheden ten aanzien van de gemeenschappen en de regio’s waar wij actief zijn, en op de manier waarop wij zakendoen met onze leveranciers en klanten. Onze toezeggingen aan de sector blijven van kracht, net als onze volledige steun aan de missie van de RJC.

Vrijdag, op de Watches & Wonders show in Genève, hebben Richemont en Kering de handel bijgepraat over het Watches and Jewelry Initiative 2030 (WJI2030), het duurzaamheidsinitiatief dat de twee groepen zes maanden geleden samen met de RJC hebben opgericht. Voorlopig is de RJC er nog niet actief bij betrokken, zei een woordvoerder van Kering.

Het WJI2030 werd zes maanden geleden mede opgericht door Cartier en Kering,” zei de woordvoerder. “De RJC was een ondersteunende partner die werd gekozen om een transversale rol te spelen. Sinds Cartier en Kering de RJC hebben verlaten, zal deze geen rol meer spelen in de WJI2030 tot verdere ontwikkelingen.

De groep kondigde ook aan dat Chanel Horlogerie Joaillerie, Montblanc, Rosy Blue, en Swarovski zich hebben aangesloten bij het initiatief, dat de oprichters hier hebben besproken.

Alrosa, dat vorige week door de regering van het Verenigd Koninkrijk werd gesanctioneerd, heeft ook zijn lidmaatschap van de Natural Diamond Council opgeschort en is van plan zijn kantoor in de VS te sluiten.