De verkoop van Alrosa steeg vorige maand dankzij het feit dat fabrikanten hun voorraden bleven aanvullen tegen de achtergrond van de stijgende consumentenvraag in de VS en China.

De verkoopresultaten van juwelen op belangrijke markten, waaronder de VS en China, wijzen op een aanhoudend hoge vraag van eindconsumenten,” zei Evgeny Agureev, adjunct-CEO van Alrosa. “Alrosa blijft zich inzetten voor een voorzichtige verkoopstrategie, gericht op het in evenwicht houden van de branche door te voorzien in de reële vraag. De verkoop in maart lag in de lijn van onze verwachtingen.

De diamantinkomsten zijn meer dan verdubbeld tot 357 miljoen dollar op jaarbasis, van 152,8 miljoen dollar in dezelfde periode in 2020. De verkoop profiteerde ook van een gunstige vergelijking, aangezien reisbeperkingen en Covid-19 onzekerheden in maart van vorig jaar tot een sterke daling van de vraag leidden. De ruwverkoop voor maart 2021 steeg tot $345 miljoen tegenover $148,7 miljoen het jaar daarvoor, terwijl de verkoop van geslepen diamant bijna verdrievoudigde tot $12 miljoen.

Hoewel de totale omzet voor de maand steeg ten opzichte van een jaar eerder, daalde hij licht ten opzichte van het totaal van 361 miljoen dollar in februari, als gevolg van een daling van het aanbod van de mijnbouwer. Het was echter nog steeds het op twee na hoogste maandtotaal dat Alrosa sinds maart 2018 heeft gerapporteerd.

De voorraden geslepen diamant in de wereldwijde pijplijn bevinden zich op een comfortabel niveau, terwijl de voorraden ruwe diamant een laag niveau naderen,” voegde Agureev eraan toe.

Alrosa verhoogde de prijzen van ruwe diamanten met gemiddeld 4% tot 5% voor de contractverkoop in maart, waarbij de nadruk lag op ruwe diamanten van 1 karaat en groter. De onderneming handhaafde haar beleid om klanten toe te staan goederen op de verkoop te weigeren. Veel klanten gingen echter door met hun aankopen om zeker te zijn van een sterke toewijzing van goederen in de nieuwe contractperiode, die op 1 april van kracht zou worden, zei een bron. Alrosa heeft de uitvoering van het contract later uitgesteld tot het einde van het tweede kwartaal om meer tijd te hebben om de vraag te beoordelen.

De diamantinkomsten voor het eerste kwartaal stegen met 28% op jaarbasis tot $1,16 miljard. De verkoop van ruwe diamanten steeg met 28% tot $1,13 miljard, terwijl de verkoop van geslepen diamanten met 43% steeg tot $33 miljoen.