afbeelding: Alrosa

Alrosa is van mening dat de vraag naar ruwe diamant tegen juli of augustus weer zou kunnen toenemen, naarmate de gevolgen van de Covid-19-pandemie in sommige regio’s afnemen.

Vandaag, zien wij de diamant- en juwelenverkoop die terug in China en andere Aziatische markten opveert, wat in principe de vraag naar ruwe diamant vanaf de zomer omhoog zal stuwen,” aldus Alrosa’s CFO Alexey Philippovskiy.

Nochtans, gelooft de Russische mijnwerker nog dat het coronavirus zijn prestaties in het tweede trimester ongunstig kon beïnvloeden en verder, afhankelijk van hoe lang de op de pandemie betrekking hebbende beperkingen duren.

De netto winst voor het eerste trimester daalde 87% jaar op jaar naar RUB 3.1 miljard ($45.1 miljoen) toe te schrijven aan een herwaardering van de deviezenschuld. De opbrengst daalde 11% tot RUB 62.7 miljard ($912.6 miljoen), terwijl de gemiddelde prijs voor diamanten van edelsteenkwaliteit bij $123 per karaat vlak was.

De verkoop van ruwe diamanten daalde met 11% tot $904 miljoen, waarbij het verkoopvolume met 11% daalde tot 9,4 miljoen karaat terwijl het virus zich bleef verspreiden. Alrosa ontvangt extra inkomsten uit geslepen diamanten, transport, onroerend goed en andere business lines.

Na medio februari, daalden de vraag en de klantenactiviteit te midden van de onzekerheid rond de Covid-19 pandemie,” voegde Philippovskiy eraan toe. “In maart escaleerde de situatie, waarbij de verkoop aanzienlijk afnam naarmate er wereldwijd beperkingen werden ingevoerd“.

De productie steeg in de loop van het kwartaal met 2% tot 8 miljoen karaat, omdat de mijnwerker de ertsverwerking in de ondergrondse mijnen van Aikhal en Udachnaya verhoogde.

Het bedrijf is van plan om de productie bij Severalmaz voor het jaar te verminderen om te vermijden dat het zijn inventaris verhoogt. Dit in het licht van de huidige sluiting van de belangrijkste aankoopmarkten en de ineenstorting van de vraag. Alrosa schortte eerder mijnbouwverrichtingen op die plaats op 12 mei, en denkt eraan om die op 1 november te hervatten. Terwijl de mijnwerker de ertsverwerking op 16 mei stopzette, is het van plan dit voor drie maanden te hervatten op 1 juli, om het dan opnieuw tot het eind van het jaar op te schorten. De productie in Severalmaz kwam in het eerste kwartaal uit op 1 miljoen karaat, goed voor 13% van de totale productie van het bedrijf.

De voorraad van het bedrijf steeg met 48% tot 21,1 miljoen karaat op datum van 31 maart, vergeleken met een jaar eerder.