Afbeelding: Argyle Pink tender – Yourdiamonds.com

Een zeldzame Argyle pink diamant van 2 karaat heeft 2,2 miljoen AUD (1,6 miljoen US dollar) opgebracht tijdens de eerste openbare aanbesteding van roze stenen afkomstig van de mijn, en heeft daarmee een Australisch record gevestigd.

De fancy-purplish-pink steen, de Fitzpatrick Pink genaamd, zou naar verwachting tussen AUD 1,5 miljoen en AUD 2,5 miljoen (1,1 miljoen en 1,9 miljoen USD) opbrengen, aldus de organisator van de verkoop Yourdiamonds.com.

De verkoper van deze Argyle pink diamant was de bekende Australische verzamelaar Di Fitzpatrick, die de diamant oorspronkelijk in 1988 verwierf. De koper, die anoniem blijft, betaalde het dubbele van het vorige record voor een diamant, kostbare edelsteen of sieraad op een Australische veiling of openbare aanbesteding.

Ik heb nog nooit een diamant als deze gezien,” zei Yourdiamonds.com CEO Tim Goodman, een voormalig uitvoerend voorzitter voor Sotheby’s Australië. “We hadden moeite met het plaatsen van een pre-tender schatting op de steen omdat we geen precedent hebben kunnen vinden. Deze recordbrekende prijs is zeer stimulerend voor de Australische diamantindustrie.

De Fitzpatrick Pink was een van de 37 roze diamanten die bij de aanbesteding werden aangeboden, waarvan de meeste 20 jaar of langer geleden van Argyle werden verworven.

In totaal verkocht het bedrijf ongeveer de helft van de partijen in waarde, wat AUD 5,5 miljoen (4,1 miljoen USD) opleverde, maar het is waarschijnlijk dat er de komende dagen nog meer verkocht zullen worden, vertelde Goodman. De complete groep van 38 diamanten werd geschat op AUD 11 miljoen (8,2 miljoen USD).

De verkopers waren voornamelijk Australisch, maar Yourdiamonds.com zag actieve deelname voor de stenen van wereldwijde kopers“, merkte Goodman op. Het bedrijf is van plan om nog twee tenders te houden, in november 2021 en juli 2022, waarvoor het al een groot aantal roze diamanten heeft verworven, voegde hij eraan toe.

YourDiamonds.com is het geesteskind van oprichter Tim Goodman. Tim voelt de diamanten in zijn aderen stromen. Zijn familie zit al sinds 1864 in de diamanthandel in Sydney, Australië. Tim richtte de grootste veilingonderneming voor kunst en juwelen op het zuidelijk halfrond op en was eigenaar en uitbater van wereldmerken zoals Bonhams & Goodman en Sotheby’s Australië onder licentie. Sinds de verkoop van zijn veilinghuizen heeft Tim een team van gepassioneerde diamantindustrie veteranen, technologie innovators, investeringsbankiers, intellectueel eigendom advocaten en digitale marketing legendes verzameld om zijn visie naar de markt te brengen.