De organisator van Baselworld heeft de volgende editie van de beurs, die gepland is voor januari tot februari 2021, afgelast na oproer over de timing en de terugbetalingen.

MCH Group zei dat het een akkoord had bereikt met de exposanten en een “minnelijke schikking” had getroffen die de steun had gekregen van de brancheorganisaties.

In het licht van het grote verlies aan inkomsten als gevolg van COVID-19, en onze verantwoordelijkheid tegenover al onze stakeholdergroepen, markeert deze oplossing de grens van wat voor ons mogelijk is“, zei Bernd Stadlwieser, de CEO van MCH, in een verklaring donderdag. “Met de minnelijke schikking… kunnen we ons nu volledig op de toekomst concentreren.

Patek Philippe, Rolex, Tudor, Chanel en Chopard, evenals LVMH merken Hublot, Zenith en Tag Heuer, zijn overeengekomen om een geringere vergoeding te nemen zodat andere exposanten betere voorwaarden krijgen, volgens Hubert du Plessix, voorzitter van het Baselworld exposantencomité en chief investment officer bij Rolex.

Die merken waren gestopt met de 2021 show te midden van klachten dat de beurs botste met andere evenementen en dat MCH de reeds ontvangen vergoedingen niet terugbetaalde. MCH was genoodzaakt de editie van 2020 te annuleren vanwege het coronavirus, en heeft deze verschoven naar 28 januari tot 2 februari 2021.

Ik ben blij met de constructieve houding van de vertegenwoordigers van de MCH-groep, die ons in staat heeft gesteld een evenwichtige oplossing te vinden“, merkte du Plessix op, die een vocaal criticus was geweest van de afhandeling van de herplanning door MCH.

Samen met de exposanten en bezoekers werken we intensief aan het verduidelijken en bespreken van de eisen en mogelijkheden voor nieuwe platformen”, aldus Michel Loris-Melikoff, managing director van Baselworld. “We zullen tegen de zomer een beslissing nemen over mogelijke vervolgformaten en zullen dan informatie verstrekken over het nieuwe concept en de planning.

Over Baselworld

Baselworld Watch and Jewellery Show is een vakbeurs van de internationale horloge- en sieradenindustrie, die elk voorjaar wordt georganiseerd in de stad Basel, Zwitserland, in de Messe Basel.

Het omvat ongeveer 2.100 exposanten uit meer dan 45 landen, waaronder de toonaangevende horloge- en juwelenmerken, en bedrijven die gespecialiseerd zijn in kostbare edelstenen. De show trekt meer dan 94.000 bezoekers.

De laatste editie van Baselworld werd gehouden op 21-26 maart 2019.

Baselworld behoort tot de MCH Group die ook Art Basel in Basel, Miami Beach en Hong Kong organiseert.

De show dateert van 1917 met de opening van de eerste Schweizer Mustermesse Basel (muba), waarvan een sectie gewijd was aan horloges en sieraden. In 1925 nodigde muba verschillende horlogemakers uit om deel te nemen. In 1931 werd de Schweizer Uhrenmesse (Zwitserse horlogeshow) voor het eerst gehouden in een speciaal daarvoor ingericht paviljoen. Na de tentoonstelling van de Europese ontmoetingsplaats in 1972 werden ook bedrijven uit Frankrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uitgenodigd. In 1983 veranderde de show zijn naam in BASEL met twee cijfers die het tentoonstellingsjaar aanduiden, bijvoorbeeld BASEL 83. In 1986 werden voor het eerst bedrijven van buiten Europa opgenomen, wat het toegenomen aantal bezoekers van buiten Europa weerspiegelt. In 1995 werd de show omgedoopt tot BASEL 95 – The World Watch, Clock and Jewellery Show.

In 1999 werd een nieuwe hal met 36.000 m² tentoonstellingsruimte toegevoegd. In 2000 steeg het aantal vakbezoekers met 6%. In 2003 werd de beurs opnieuw omgedoopt tot Baselworld, The Watch and Jewellery Show. In 2004 werd met de introductie van een nieuw hallencomplex de expositieruimte uitgebreid tot 160.000 vierkante meter en trok het meer dan 89.000 bezoekers.

In 2018 daalde het aantal exposanten in Baselworld aanzienlijk tot 650 en werd de duur van de beurs met twee dagen verkort, hoewel de bezoekersaantallen stabiel bleven. Bovendien kondigde Baselworld aan dat het samen met SIHH hun data van 2020 tot 2024 zullen coördineren. In 2019, met de terugtrekking van Swatch Group (zij hadden in 2018 aangekondigd dat ze Baselworld 2019 met geen enkel merk meer zouden bezoeken), is de beurs met één dag ingekort.

In 2019 kondigde het beursmanagement een nieuw concept voor Baselworld aan. De beurs wordt ontwikkeld van een klassieke beurs tot een belevingsplatform en zal ook de consument aanspreken. In april 2020 kondigden Rolex, Patek Philippe, Chopard, Chanel en Tudor aan dat ze zich uit Baselworld zouden terugtrekken en in april 2021 hun eigen beurs zouden organiseren.