Afbeelding: Beating Heart diamant – Danny Bowler

De ‘Beating Heart’ is een ongebruikelijke natuurlijke diamant die door De Beers Group gedolven werd en door De Beers Group zichthouder VD Global (VDG) in India aangemerkt als een mogelijk belangrijke anomalie in diamantvorming die verder onderzoek verdient.

Het De Beers Institute of Diamonds, onderdeel van de De Beers Group, deelt meer details mee over een ongewone diamant in een diamant, officieel het ‘Beating Heart’ genoemd, die onlangs werd geanalyseerd in zijn faciliteiten in Maidenhead, Verenigd Koninkrijk.

De 0,329 karaat, D-kleur diamant bleek een interne holte te hebben die een kleinere diamant insluit die toch vrij binnen deze ruimte kan bewegen.

Instrumenten ontwikkeld door De Beers Group Ignite, waaronder de DiamondView en SYNTHdetect, werden gebruikt voor een voorlopige analyse van de diamant, gevolgd door optische en scanning elektronenmicroscopie (SEM), Fourier-transform infrarood (FTIR) spectroscopie, en fluorescentie- en fosforescentiebeeldvorming.

De eerste conclusies suggereren dat de holte werd gevormd door het prioritair etsen van een tussenlaag van vezelige diamant van slechte kwaliteit. De oorspronkelijke ‘kern’ zou hebben bestaan uit diamantgroei van goede kwaliteit. Een volgende groeilaag was echter waarschijnlijk slecht en vezelig, gevolgd door een verdere ‘buitenlaag’ van kristal van edelsteenkwaliteit. Op een bepaald moment tussen de vorming en de reis naar het aardoppervlak is de laag van slechte kwaliteit weg geërodeerd. Alleen het materiaal van betere kwaliteit “overleefde” dit proces – de buitenste diamant en de kern – wat in dit geval leidde tot een diamant die vrij kan bewegen binnen een binnenruimte.

Samantha Sibley, Technical Educator bij De Beers Group Ignite, zegt: “Ik heb zeker nog nooit zoiets gezien als het ‘Beating Heart’ gedurende mijn laatste 30 jaar in de diamantsector. Met de expertise van De Beers Group kunnen we licht werpen op de vorming en structuur van dit natuurlijke exemplaar en deze inzichten delen met een bredere gemeenschap van diamantprofessionals.

Het Institute of Diamonds werd in oktober 2022 op het specimen geattendeerd, toen het als een potentieel interessante natuurlijke anomalie werd aangekaart door de in India gevestigde zichthouder van De Beers Group, VD Global (VDG).

De ruwe diamant werd door De Beers Group gedolven op één van zijn vier wereldwijde mijnbouwlocaties (Botswana, Canada, Namibië en Zuid-Afrika) en arriveerde in november 2022 in het De Beers Institute of Diamonds in Maidenhead, Verenigd Koninkrijk. Hij kreeg later de naam ‘Beating Heart’ diamant van VDG als erkenning van zijn ongewone samenstelling.

De ‘Beating Heart’ voegt zich nu bij een kleine groep van soortgelijke natuurlijke diamanten, waaronder de alom gepubliceerde Matryoshka-diamant uit Siberië, Rusland, die in 2019 voor het eerst werd opgenomen. Het exemplaar zal niet worden gesneden en geslepen en zal in plaats daarvan worden behouden voor onderzoek en educatieve doeleinden met toestemming van VDG en met de steun van De Beers Institute of Diamonds.

Jamie Clark, hoofd Global Operations bij De Beers Institute of Diamonds, voegt hieraan toe: “De ‘Beating Heart’ is een opmerkelijk voorbeeld van wat er kan gebeuren op de natuurlijke diamantreis van vorming tot ontdekking. We willen VD Global bedanken voor het herkennen van het potentieel van deze diamant en het erkennen van zijn educatieve en wetenschappelijke potentieel. Een vondst als deze laat zien waarom natuurlijke diamantvorming en -oorsprong zo’n fascinerend studiegebied is en waarom het belangrijk is om te streven naar vooruitgang in testen en analyses die kunnen bijdragen aan onze kennis van natuurlijke diamantgroei.